Sajam legalnih radnih migracija: Upoznajte se sa uslovima života i rada u Njemačkoj

Dodajte komentar

Zavod za zapošljavanje u saradnji sa Federalnom agencijom za zapošljavanje SR Njemačke organizuje “Sajam legalnih radnih migracija u SR Njemačku” u srijedu, 6. jula, u tržnom centru Delta city u Podgorici. Sajam će trajati od 10 do 17 časova.

Cilj Sajma je upoznavanje državljana Crne Gore sa uslovima života i rada u Njemačkoj i predstavaljanje mogućnosti nalaženja zaposlenja u Njemačkoj za naše građane. Na Sajmu će predstavnici Federalne agencije za zapošljavanje, putem direktnog kontakta, zainteresovanim licima pružati informacije o načinima dobijanja radnih viza, deficitarnim zanimanjima na njemačkom tržištu rada, kanalima traženja posla u Njemačkoj i sve druge informacije vezano za život i rad državljana zemalja koje nijesu članice evropskog ekonomskog prostora“, kazala je, na konferenciji za novinare, načelnica Odsjeka za EURES i međunarodno posredovanje u zapošljavanju Gordana Vukčević. 

Vukčević je naglasila da je Sajam samo nastavak intenzivne saradnje između crnogorskog i njemačkog zavoda za zapošljavanja koja traje od februara ove godine,a u cilju eliminisanja mogućih zloupotreba pri odlasku naših građana na rad u SR Njemačku, kao i u svrhu zaštite crnogorskih radnika na radu u Njemačkoj u pogledu zarade, socijalnog i penzijskog osiguranja, uslova rada…

Crna Gora se smatra zemljom sigurnog porijekla, pa procedure, kako ističe Vukčević, ne mogu trajati previše dugo.

Prema njenom mišljenju u Njemačkoj legalno radi par hiljada naših državljana. Na njemačkoj Bijeloj listi nalazi se oko 200 deficitarnih zanimanja, u svim nivoima stručne spreme.

Pomoćnik direktora ZZZ David Perčobić smatra da saradnja sa njemačkim zavodom za zapošljavanje nije šansa da naši građani samo odlaze, već je to prilika i da nam kroz ekspertizu dolaze i stručnjaci iz Njemačke.

Po riječima Perčobića, naši državljani za odlazak moraju aplicirati u Ambasadi u Crnoj Gori, a ne u Njemačkoj.

Od ove saradnje imaćemo koristi, ne samo u razvoju EURES službe, čime se uključujemo preko njemačkog u evropsko tržište rada, nego i u izdašnijem korišćenju sredstava evropskih fondova“, zaključio je Perčobić.

Na sajmu će biti prisutni i predstavnici Ambasade Njemačke, koji će pored informacija o viznom režimu za državljane Crne Gore, predstaviti stipendijske programe za osnovne i postdiplomske studije, kao i mogućnosti za obavljanje radne prakse  za naše državljane.

Sajmu, u utorak, prethodi sastanak sa predstavnicima Federalne agencije za zapošljavanje SR Njemačke na kom će eksperti iz ove institucije pružiti informacije o mogućnostima, zahtjevima i načinima priznavanje diploma crnogorskih škola i fakulteta u SR Njemačkoj.

Tokom posjete njemačke delegacije biće potpisan Aneks Sporazuma o saradnji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore i Federalne agencije za zapošljavanje SR Njemačke, vezano za saradnju po pitanju legalnih migracija.

 

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *