Putin: Ako Finska uđe u NATO premjestićemo svoje trupe

Rusija će premjestiti svoje trupe ako Finska uđe u NATO, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin posle susreta sa svojim finskim kolegom Saulijem Ninistom.

Ako Finska uđe u NATO to znači da su finski vojnici prestali da budu nezavisni, suvereni u punom smislu te riječi i da su postali dio vojne infrastrukture NATO, koji će se u trenu naći na granicama Rusije“, rekao je Putin.

On je kazao da je sad većina ruskih snaga daleko od granice.

Ali, u slučaju ulaska u NATO..Šta mislite da bismo se i dalje tako ponašali?“, rekao je ruski predsjednik.

Putin boravi u posjeti Finskoj nakon što je EU donijela odluku da produži ekonomske sankcije Rusiji do februara. Te sankcije kao i odluka Rusije da zauzvrat zabrani uvoz hrane iz EU nanose štetu finskoj privredi.

On je nagovijestio da postoje načini da Finska riješi problem rekavši da “pogledaju kako su to riješili u Londonu”.

Ninisto je rekao da bi Rusija mogla da se oslobodi sankcija primjenom sporazuma iz Minska o okončanju sukoba u istočnoj Ukrajini. Dodao je takođe da je na sastanku predložio da svi ratni avioni koji nadleću region Baltika drže uključene transpondere za emitovanje i prijem radio signala, što bi bila mera za izgradnju povjerenja.

Putin je rekao da se složio sa tom idejom koja je nastala posle nekoliko incidenata kada su ruski avioni letjeli blizu američkih brodova u Baltiku.

Ovo je prva Putinova posjeta Evropskoj uniji od kada su Britanci na referendumu glasali za izlazak iz EU.

Nova ekonomija

Check Also

Binance se povlači sa ruskog tržišta

Mjenjačnica kriptovaluta Binance povlači se s ruskog tržišta, nekoliko mjeseci nakon što su mediji izvijestili …

Leave a Reply

Your email address will not be published.