Prva žrtva auto-pilota: Poginuo u samovozećem Tesli S

Dodajte komentar

Autopilot opcija u Teslinom Modelu S bila je uključena u prvu tešku saobraćajnu nezgodu u kojoj je, 7. maja ove godine na Floridi, poginuo vozač pomenutog automobila Joshua Brown.

Policijski izvještaj navodi da je pred njega na cestu izišao traktor s prikolicom, a vozilo se zabilo pod prikolicu.

Nesretni vozač u toj je situaciji imao uključenu opciju autopilota. Nalaost, ni vozač ni autonomni sistem vozila nisu na vrijeme ugledali prikolicu na cesti. Izostanak reakcije vozila u ovoj tragičnoj nesreći pojasnili su iz Tesle na službenom blogu.

Njihova je istraga pokazala da je prikolicu bilo teško primijetiti zbog vrlo svijetle pozadine (sunčanog neba), pa automobil nije zakočio. Nije to, vjerovatno iz istog razloga, učinio ni vozač. Radari Modela S pak, nisu reagovali na spornu prikolicu jer se ona fizički nalazila iznad automobila – a radarski sistem ignoriše takve pojave kako bi spriječio nepotrebno kočenje kod prolaska ispod podvožnjaka.

Iz Tesle su poručili i da je opcija autopilota još u fazi beta testiranja i da je svakom vozaču jasno dano do znanja da uprkos autonomnoj vožnji mora cijelo vrijeme imati kontrolu nad vozilom. Isto tako vozač snosi svu odgovornost za posljedice u ovom i sličnim slučajevima.

Zanimljivo, isti vozač je mjesec dana prije tragične nesreće imao ‘bliski susret’ s kamionskom dizalicom. Slučaj je čak zabilježio kamerom i postavio na YouTube (video ispod teksta) i pohvalio Teslu za uspješno izbjegavanje sudara koji on nije mogao predvidjeti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *