Okrenuo EU naglavačke a sad odlazi: Nigel Farage podnio ostavku

Dodajte komentar

Nigel Farage, lider UKIP-a podnio je ostavku na mjesto šefa stranke, a to je objasnio izjavom “da je svoje odradio, te da ne osjeća da bi mogao postići više od ovoga”. 

Pobjedom opcije za izlazak iz EU na referendumu sam postigao svoju političku ambiciju. Na ovo sam mjesto došao kako bih Veliku Britaniju vratio na poziciju države koja ima svoje vlastito rukovodstvo, a ne kako bi postao karijerni političar“, rekao je Farage, piše Independent.

Kontroverzni političar je istakao kako je UKIP sada na dobroj poziciji, a njegov je odlazak s mjesta šefa stranke treći veliki politički šok zadnjih dana – prvo je David Cameron podnio ostavku na mjesto premijera, potom se Boris Johnson povukao i odlučio da se ipak neće kandidovati za to mjesto, a sada je, nakon što su s referendumom izazvali popriličan haos, otišao i Nigel Farage.

Iako ga politički protivnici dugo nisu smatrali ozbiljnim protivnikom, a mediji su ga nazivali klovnom, Farage je nakon Brexita dočekao svojih pet minuta.

Nije li ovo smiješno? Kada sam došao ovdje prije 17 godina i rekao da želim spovesti kampanju koja će izvesti Britaniju iz EU, svi ste se smijali. Sada se ne smijete. A razlog zašto ste tako uznemireni, zašto ste ovako ljuti je jasan. Vi ste, kao politički projekt u negaciji, poričete da vaša stvar propada“, rekao je Farage nedavno na hitnom sastanku EU parlamenta u Briselu.

Tada je poručio da su “mali ljudi, ugnjetavani godinama” odbacili multinacionalne korporacije, velike banke, visoku politiku.

Rekli su, u stvari, hoćemo svoju zemlju nazad. Hoćemo svoje granice, želimo da budemo, suverena, normalna nacija“, poručio je Farage.

Express

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *