Pomoć za preduzetnike bez banaka – moguće je

Dodajte komentar

Sardex je regionalni kreditni klub malih i srednjih preduzeća na Sardiniji. Članovi se međusobno pomažu da izađu iz krize – i to s uspjehom. Sad bi takav sistem trebalo da pokrene cijelu italijansku ekonomiju.

Giuseppe Littera blista od sreće kad govori o svom start-up poduzeću. “To je bila naša vizija, ovdje kod kuće ponovo omogućiti ekonomsku perspektivu“, kaže osnivač i direktor Sardexa.

Dugo je na ostrvu Sardiniji ekonomija bila na koljenima. Ostrvo su napuštali posebno dobro obrazovani ljudi. Sardex je to htio da promijeni. Kao klub za mala i srednja preduzeća svojim članovima on nudi mogućnost da se međusobno pomažu uzimajući jedni od drugih usluge bez kamata i bez novca. Ideju su uzeli od švajcarske zadruge Wirtschaftsring Genossenschaft Wir, objašnjava Littera.

Kako funkcioniše model?

Članovi dobiju pristup online-platformi Sardexa. Tamo mogu naći ponude i potražnju proizvoda i usluga drugih članova udruge. Članovi međusobno plaćaju proizvode i usluge takozvanim Sardex-kreditima, a ne novcem.

Jedan primjer: Članovi udruženja su jedan zubar, jedna prodavnica hrane i jedan stolar. Zubar popravi stolaru zube. Za to dobije Sardexov “kredit”. S tim “kreditom” može kupiti hranu u prodavnici. A vlasnik prodavnice može tim “kreditom” platiti stolaru izradu novih polica u prodavnici. Time je kreditni krug zatvoren. Obavljeno je više transakcija a da niko nije morao da posegne za novcem ili optereti svoj bankovni račun.

Logo kreditne udruge

Tokom godine bi svaki član trebao podjednako često davati i primati robu i usluge, odnosno imati uravnoteženo stanje na “kreditnom” računu, tako da dugoročno bude oko nule”, objašnjava Littera. “To je nužno da bi sistem funkcionisao”.

Svaki član dogovori sa Sardexom gornju i donju granicu svoga kreditnog obima. Osim toga stanje na kreditnom računu i obavljeni poslovi su vidljivi svim članovima. “To stvara transparentnost“, kaže Littera, “a time i povjerenje. To je važno.

Sardex zapošljava ekipu posrednika koji svakodnevno za računarom provjeravaju stanje ponude i potražnje svih članova i traže mogućnosti sklapanja poslova. Tako je Sardex dobio uvid u ekonomsko stanje na Sardiniji i prepoznao neke nove mogućnosti. Zato je ova zadruga svoje savjete davala i sardinijskoj vladi.

Početak i izgradnja

Početkom 2000. Littera i nekoliko prijatelja iz gradića Serramanna došli su na ideju da osnuju kreditnu zadrugu na Sardiniji. Novca nisu gotovo uopšte imali, samo ideju i upornost.

dw

Nakon slabog starta preduzeće već tri godine bilježi vrlo jak rast. Prvog člana dobili su tek 2010. godine, a danas imaju 3.200 članova, malih i srednjih preduzeća. U međuvremenu Littera puno više preduzeća odbija nego što ih prima u članstvo. Jer, za kreditni krug je važno da obuhvata uravnoteženu količinu robe i usluga.

Dugoročno želimo da imamo oko 10.000 članova“, kaže Littera. U 2015. su obavljene transakcije vrijedne 51 milion eura. Ali, većinu obavlja vrlo aktivna četvrtina članova.

Poslovni model je vrlo jednostavan. Članovi plaćaju godišnju članarinu. Mala preduzeća plaćaju nekoliko stotina, veća do nekoliko hiljada eura.

Širenje na druge regije

Sardex svoj poslovni model aktivno prenosi u druge dijelove Italije. U zadnje dvije godine je poslovanje prošireno na još deset regija. Kreditni krugovi se organizuju nezavisno jedni od drugih . “U svakoj regiji nam je potrebno oko 600 članova kako bismo poslovali s dobitkom”, kaže Littera. “Izazov je najprije osigurati toliki broj članova, jer za učesnike tek iznad tog broja članstvo ima smisla.”

U aprilu je Sardex dobio tri miliona eura stranoga kapitala. Time bi trebalo biti omogućeno stvaranje toga modela u drugim regijama. I italijanska država je uložila u Sardex. To je znak da Italija prepoznaje da ovaj model oživljava konjunkturu.

U međuvremenu se za njihov model raspituju i iz Španjolske, Hrvatske, Engleske pa čak i Brazila. “Naš stil je postupna i sistemska izgradnja preduzeća. Mi radije obećamo manje, a pružimo više”, kaže Littera. “Ali, mislim da ćemo za nekoliko godina krenuti s poslovanjem izvan Italije.”

Granice mogućega

Na temelju Sardexovih kredita u međuvremenu se mogu obavljati gotovo svi poslovi. PDV i porez na dohodak se, naravno moraju plaćati državi. Članovi, dakle, ne mogu obavljati poslove samo između sebe. Jer, inače ne mogu doći do normalnog novca – a država ne prihvata Sardexove kredite kao sredstvo za plaćanje poreza.

Zato članovi moraju obavljati poslove i s onima koji nisu članovi kako bi došli do novca i kako bi mogli platiti porez. Sardex zato svojim članovima preporučuje da ne obavljaju više od 20 posto svojih poslova preko Sardex-kredita.

Kad bi država bila spremna da prihvati Sardex-kredite kao sredstvo za plaćanje poreza, otvorila bi nam se velika vrata“, kaže Giuseppe Littera. Tada bi se neograničeno puno poslova moglo obavljati preko Sardex-kredita. “Ali, teško da će se to dogoditi.

Izvor: DW

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *