Cijene zlata rastu petu nedjelju zaredom

Dodajte komentar

Cijene zlata porasle su za 1 posto u petak i ostvarile petonedjeljni dobitak, podržane slabijim dolarom i izgledima za daljnje ublažavanje monetarne politike u svjetlu britanskog referenduma o napuštanju Evropske unije.

Potražnja za sigurnim utočištem potaknula je većinu dobitaka s obzirom da su investitori požurili da se zaštite od neizvjesnosti usljed šoka zbog britanskog ishoda glasanja o izlasku iz Evropske unije, pod nazivom Brexit.

Zabrinutost zbog kretanja globalnog rasta, pomirljivi komentari iz američkih Federalnih rezervi čelnice Janet Yellen i maloprodajna potražnja podržali su zlato prije prošlonedjeljnog glasanja o Brexitu.

Spot cijena zlata porasla na 1,341.40 dolara za uncu, što je povećanje za 1,5 posto. Žuti metal stekao je 8,8 posto vrijednosti u junu, što je njegov najveći mjesečni rast od februara. Američki futuresi zlata za isporuku u avgustu zabilježili su rast od 1,4 posto, na 1.339 dolara.

Snagu zlata koristi srebro koje je poskupjelo 19 dolara za uncu te je prvi put od rujna 2014. godine poskupjelo za čak pet posto, na 19,64 dolara.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *