Sprema se najveća IPO na ove godine

Jedna od najvećih kineskih banaka, Poštanska štedna banka Kine, nada se da će prikupiti 8,0 milijardi dolara putem Inicijalne javne ponude na Honkoškoj berzi.

To će biti najveća flotacija u svijetu ove godine, izvještava agencija “Blumberg njuz”.

PSBC, šesti najveći zajmodavac u Kini sa 40.000 ekspozitura, više od bilo koje druge banke u zemlji, planira da izađe na Honkošku berzu već u septembru, navodi njujorška agencija.

Banka, osnovana 2007. godine u nastojanju da se osnaže finansijske usluge u ruralnim područjima, imala je u septembru prošle godine ukupnu aktivu u iznosu od 6,8 biliona juana (1.000 milijardi dolara po sadašnjem kursu) i opsluživala je gotovo pola milijarde klijenata, prema podacima objavljenim na njenom veb sajtu.

Ako bude uspješna, ovo će biti najveća svjetska Inicijalna javna ponuda posle listiranja kineskog internet diva Alibabe na Njujorškoj berzi 2014. godine, koji je zaradio 25 milijardi dolara, prema “Blumbergu”.

B92

Check Also

Položen kamen temeljac hotela „Durmitor“ na Žabljaku (video)

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, vlasnik kompanije Durmitor Hotel and Villas, Petros Statis i predsjednik Opštine Žabljak Veselin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *