Tmurne prognoze MMF-a zbog “brexita”

Dodajte komentar

Neizvesnost povodom predstojećeg izlaska Velike Britanije iz EU će prigušiti srednjoročni privredni rast Ujedinjenog Kraljevstva, Evrope i globalne ekonomije.

“Trenutna nesigurnost predstavlja vjerovatno najveći rizik za svjetsku ekonomiju”, izjavio je portparol MMF-a Džeri Rajs koji je pozvao evropske lidere da preduzmu “odlučne” mjere.

On je, na redovnoj konferenciji za novinare, rekao da su tržišna kretanja nakon prošlonedjeljnog referenduma, uključujući i valutna kretanja, bila velika ali ne i pretjerano haotična, prenosi agencija Rojters.

Zvaničnici centralnih banaka bi, kako je dodao, trebalo bi da budu spremni da djeluju kako bi povećali likvidnost ili smanjili preterana kolebanja, u slučaju da neizvesnost oko Bregzita dodatno našteti rastu globalne ekonomije.

EU i Velika Britanija treba da započnu teške pregovore o novim privrednim odnosima, a jedno od otvorenih pitanja predstavlja budući britanski pristup jedinstvenom evropskom ekonomskom tržištu.

Britanska automobilska industrija, zabrinuta zbog posljedica Bregzita, zatražila je u četvrtak da zadrži pristup jedinstvenom evropskom tržištu i slobodu da zapošljava strance da bi nastavila da napreduje.

Rajs je rekao da period posle Bregzita kratkoročno može negativno da utiče na privredni rast na globalnom nivou, ne samo u Velikoj Britaniji i Evropi.

Politički lideri treba da preduzmu odlučne mjere da te posljedice ublaže“, rekao je Rajs ne navodeći o kojim mjerama je riječ.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *