NLB prodala loše kredite

Dodajte komentar

Nova ljubljanska banka ( NLB) prodala je portfelj problematičnih potraživanja preduzeća u Sloveniji i na Balkanu u ukupnoj vrijednosti 396 miliona eura. O preostalem dijelu portfelja još pregovaraju.

Prema neslužbenim informacijama ljubljanskog Dnevnika, kupci su američki fond Pine River Capital, švajcarski upravljač slabim kreditima DDM Group i češki APS Holding.

Prodajni ugovor je sklopljen srijedu, a sam proces je počeo početkom oktobra prošle godine. Prema pisanju portala finance.si, banka je, neslužbeno, počela prodavati paket potraživanja od slovenačkih fizičkih lica, nakon čega slijede potraživanja od hrvatskih komitenata, a za potraživanja srpskih i bosanskih komitenata nije bilo interesa.

Prosječni diskont na potraživanja se kretao oko 75 posto, a o samim kreditima se ne zna ništa osim da među njima postoje i oni koji se ne otplaćuju više godina.

Ukupna vrijednost potraživanja NLB-a raspoloživih za prodaju iznosi oko 650 miliona eura. Nakon prodaje, udio loših kredita smanjio se sa 20 na 11 posto, piše portal Finance.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *