Marvin Liao: Izbor startapa je kombinacija nauke i umjetnosti

Dodajte komentar

Izvor: magazin Novac, Dnevne novine

Sa Liaom smo razgovarali tokom njegovog učešća na SparkMe konferenciji, a on je za Novac govorio i o važnosti startap takmičenja, značaju SparkMe konferencije, o Silikonskoj dolini i drugim zanimljivim temama.

Kakvi su utisci nakon SparkMe konferencije?

Liao: Ovo je drugi put da sam ovdje, jer sam i prošle godine učestvovao na SparkMe konferenciji kao jedan od govornika i imao sam priliku da koliko toliko upoznam Crnu Goru. To je zemlja u koju se uvijek treba vraćati. Nevjerovatna priroda, odlična hrana, sjajni ljudi, mnoštvo inteligentnih mladi ljudi koji su strastveno posvećeni onome što rade u svijetu startapa i novih tehnologija. Svakako, da mi se nijesu svidjele (Crna Gora i konferencija) ne bih se opet vraćao.

Koliko su manifestacije ovakvog tipa i renomea važne za balkansku startap zajednicu u smislu poboljšanja njihovih znanja vještina i operativnosti?

Liao: Mislim da su izuzetno važne. Stvaranje konekcija je vrlo važno, inspiracija je vrlo važna. Govornici sa svih strana svijeta od kojih zaista imate šta da čujete, sa ljudima koji su tu da bi se družili i saznali nešto novo, skupili su se u ovoj maloj zemlji da bi dijelili znanje i zajedno napredovali. Mislim da je sve to sjajno i da je vrlo važno i za zemlju i za region.

U okviru konferencije imamo i takmičenje startap timova u kojem učestvuju mladi stručnjaci iz cijelog regiona, a pobjednik ide direktno u San Francisko na Techcrunch Disrupt. Koliko je ovakva vrsta prečice za odlazak na najprestižnije svjetsko startap takmičenje inspiracija za mlade timove iz regiona da se prijavljaju i učestvuju na SparkMe takmičenju

Liao: Kao što sam rekao, to što ste ovdje okupili startap zajednicu regiona uz svjetski priznate stručnjake je izuzetno dobro. Mislim da je jednako važno učestvovati na ovakvim takmičenjima kao i pobijediti. Startap timovi tako stiču samopuzdanje, dolaze u kontakt sa mentorima i investitorima, kolegama preduzetnicima, korisnicima itd. Sve to utiče na jačanje njihovog samopouzdanja i daje novi podstrek za rad i napredak.

Vi ste jedan od sudija na ovogodišnjem takmičenju. Svakako, kao jedan od čelnika najvećeg svjetskog startap akceleratora, imate mnogo iskustva u investiranju u startape širom svijeta. Na osnovu čega birate startape u koje ćete ulagati, šta je to ključno što nosi najveću težinu u procjeni potencijalne investicije?

Liao: Pa ja biram timove, tim je najvažniji. Svakako je poželjno da ono čime se startap bavi ima ogromno tržište. Tražim ljude i ideje koji imaju nešto originalno, nešto što donosi promjenu. Vjerovatno je u pitanju kombinacija svega toga i još nekih stvari. Izbor startapa u koji ćete uložiti je kombinacija nauke i umjetnosti.

Kako biste ocijenili kvalitet prezentovanih startapa na ovogodišnjem takmičenju. Šta je to što bi trebalo da poboljšaju, na šta da se fokusiraju da bi postali konkurentni kolegama preduzetnicima i primamljivi investitorima poput Vas iz Silikonske doline?

Liao: Ideje su poprilično dobre, ali je ovdje uglavnom riječ o ranim ekosistemima. Onda je vrlo teško da nešto više kažem, s obzirom da nijesu u standardu koji kompanije treba da dostignu kako bi mi iz 500 Startups inevstirali u njih. Ali svakako nadam se da će napredovati i da će vrlo brzo dostići taj standard. Najvažnije da su svake godine startapi sve bolji i na višem nivou. Poboljšanje je vrlo važno i zato mislim da ne bi bilo fer da poredim balkanski startap ekosistem sa našim iz Silikonske doline. Znate, Silikonska dolina ima tradiciju dugu pola vijeka i riječ je o potpuno izolovanom fenomenu, ali jačanje strtap zajednice i nivoa kvaliteta je put koji treba slijediti.

Imali smo posljednjih 12 mjeseci mnoštvo slučajeva precjenjivanja vrijednosti startapa u želji da postanju Jednorozi (startap vrijedan više od milijardu dolara). Posljedica toga je znatan pad vrijednosti mnogih vrijednih svjetskih tehnoloških kompanija. Kako biste ocijenili sadašnje stanje poslije ovih negativnih trendova, još koliko će trajati dobra prilika za preduzetnike i investitore u tehnološke startape?

Liao: Da, tako je. Imali smo pad vrijednosti kompanija i to znatan za mnoge firme, ali je riječ o ciklusu. Znate to su kompanije, njihova vrijednost raste i pada i to su neizbježni ciklusi. Do septembra prošle godine imali smo trend rasta, a do sada imali smo opadajući trend. To je sve normalno i ja i dalje mislim da je upravo sada ubjedljivo najbolje vrijeme za startap investitore i pokretanje novih tehnoloških startapa. Nikad nije bilo lakše doći do investicije za mlade preduzetnike, svijet je mnogostruko povezan i pravo je vrijeme za startapere.

Od direktora Yahooa do investitora

Liao je proveo više od 10 godina u jednom od najpopularnijih veb portala na svijetu, Yahoo!, gdje je stekao dragocjeno iskustvo, radeći na brojnim pozicijama u različitim sektorima – od prodaje, preko razvoja, do marketinga, član je borda direktora i savjetodavnog borda brojnih tehnoloških kompanija, a angažovan je i kao mentor u nekoliko startup akceleratorskih programa u Evropi, Aziji, Izraelu i SAD.

Izvor: magazin Novac, Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *