Evropski ulagači oprezni na kraju burne sedmice

Dodajte komentar

Na europskim berzama se u petak trguje oprezno, nakon što su u posljednja tri dana cijene dionica snažno porasle i nadoknadile veći dio gubitaka od ′Brexit′ šoka.

Londonski FTSE i frankfurtski DAX indeks bili su u 10,00 sati u plusu oko 0,1 posto, dok je pariški CAC za toliko oslabio.

Nakon tri dana snažnog rasta, ti su indeksi nadoknadili velik dio gubitaka nastalih neposredno nakon odluke Britanije o napuštanju Evropske unije.

“Ove nedjelje su cijene dionica skočile jer su strahovanja ulagača da će ′Brexit′ voditi u globalni finansijski i ekonomski haos ponešto splasnula. Bez sumnje, i iduće nedjelje će biti nervoze na tržištu zbog ′Brexita′, no vidjećemo kako će se dalje razvijati situacija u Evropi”, kaže Shane Oliver, direktor u tvrtki AMP Capital.

Tržišta podržava i nada ulagača da američki Fed ove godine neće povećati kamatne stope, a da će ostale vodeće centralne banke u svijetu dodatno olabaviti monetarnu politiku u drugom dijelu godine.

Kako bi smirio tržišta juče je guverner Bank of England (BoE) Mark Carney kazao kako će centralna banka vjerovatno morati da uvede nove ekonomske podsticajne mjere.

Carney je uvijek bio zabrinut zbog mogućeg uticaja ′Brexita′ na britansku ekonomiju, a sada je to realnost. Stoga se priprema za najgori mogući scenario i želi uvjeriti tržišta da će BoE biti proaktivan“, kaže Kathy Lien, direktorica u fondu BK Asset Management.

I na azijskim su berzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio na dobitku 0,5 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks porastao 0,7 posto, na 15.682 boda. U cijeloj nedjelji skočio je 4,9 posto, što je njegov najveći nedjeljni rast od marta, pa je nadoknadio dio gubitaka od prethodne nedjelje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *