Zarade u javnom sektoru: Problem primjena, inicirane izmjene

Dodajte komentar

Skupštinski Odbor za ekonomiju razmotriće danas predlog izmjene Zakona o zaradama koje je inicirao predsjednik tog tijela Aleksandar Damjanović (SNP). On predlaže da se iz Zakona izuzmu opštine koje sa Ministarstvom finansija imaju sklopljen ugovor o reprogramu dugova.

Damjanović izmjenama traži i da se privredna društva u kojima je vlasnik opština dovedu u ravnopravan položaj sa preduzećima u vlasništvu države.

On je u obrazloženju naveo da je izmjene predložio nakon što su Odboru predstavnici lokalne vlasti ukazali na neprimjenljivost zakona, kao i Ministarstvo finasija.

O problemu primjene zakona na lokalnom nivou prvi je ukazao predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić koji je kazao da bi primjena Zakona ugrozila finansije opštine koje su nakon velikih problema dovedene u red.

Primjena Zakona značila bi enormno i nemoralno povećanje zarada rukovodećeg kadra u odnosu na službenike koji obavljaju značajan dio lokalnih poslova, a posebno bi pogodila zaposlene sa nižom stručnom spremom koji obavljaju teške poslove komunalnog održavanja i službu spasavanja“, rekao je ranije Šćekić.

Predsjednik Odbora komunalne privrede u Privrednoj komori i direktor podgoričkog Vodovoda Vladan Vučelić nedavno je ukazao da Zakon predviđa smanjenje zarada za zanatska zanimanja u komunalnim preduzećima i do 30 odsto, a povećanje zarada menadžmentu. Prema informacijama Vijesti, izmjene Zakona priprema i Ministarstvo finansija.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *