Po osnovu mjenica CBCG naplatila 30 miliona eura

Dodajte komentar

Od 16. jula 2014. godine, kada je otpočela primjena člana 218.a Zakona o izvršenju i obezbjeđenju do 23. juna ove godine, Centralna banka Crne Gore je primila samo jedan zahtjev nadležnog poreskog organa za izvršenje po osnovu mjenice za naplatu poreskog duga u iznosu od 459.635 eura.

Pomenuta mjenica, kako je Dnevnim novinama saopšteno u Centralnoj banci, u potpunosti je realizovana.

Izvršenja po osnovu mjenica

Centralnoj banci Crne Gore do 23 juna. godine, u skladu sa članom 218a Zakona o izvršenju i obezbjeđenju, osim Poreske uprave, druga pravna lica su dostavila 4.276 zahtjeva za izvršenje po mjenici na teret pravnih lica ili preduzetnika na iznos od 266.303.668 eura.

Izvršenja po osnovu mjenice su aktivirana i do 23. juna naplaćeno je 29.922.691 eura. U toku izvršenja povjerioci su povukli 894 mjenice u iznosu od 134.495.032 eura. Procenat naplate aktiviranih izvršenja po osnovu mjenica, nakon povučenih je 20,21 odsto“, objasnili su u Centralnoj banci.

Kako su kazali u CBCG od 16. jula 2014. godine, shodno Zakonu o izvršenju i obezbjeđenju, sprovodi izvršenja po osnovu mjenice na osnovu zahtjeva povjerioca.

Rješenja se ne poštuju

Ministar finansija Raško Konjević kazao je nedavno na Odboru za ekonomiju da od 2013. godine do juna 2016. više od 50 odsto rješenja o odlaganju poreza koje je donijelo ministarstvo
finansija nije poštovano, a mjenice, koje su bile sredstvo obezbjeđenja, u slučaju nepoštovanja rješenja, nijesu aktivirane.

Ministarstvo finansija donosi rješenja, a Poreska uprava je dužna da ih primjenjuje. Svi koji u Poreskoj upravi nijesu aktivirali mjenicu, u ozbiljnom su problemu. Rješenja o odlaganju korišćenja su kao maska za pravna lica koja su aplicirala za kredite ili tendere. Problem je što se rješenja donose, a ne primjenjuju. Dešava se da poreski obveznik ne poštuje akt Ministarstva, ali je još tragičnije što ga ne poštuje Poreska uprava. Mjenica je dostavljena i nije aktivirana“, objasnio je Konjević.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *