Od 1. jula jeftiniji roaming u Crnoj Gori i regionu

Dodajte komentar

Cijene usluga rominga u zemljama regiona od 1.jula ove godine biće niže u prosjeku 20 odsto, što je predviđeno drugom fazom Sporazuma Crne Gore, Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine potpisanom u septembru 2014. godine.

Tako će odlazni pozivi u romingu koštati 0,24 eura, umjesto sadašnjih 0,29 eura, dok će cijena dolaznih poziva biti smanjena sa osam na sedam centi. Slanje SMS poruka, umjesto trenutnih devet, koštaće šest centi, dok će najveća ušteda biti ostvarena pri korištenju interneta, pa će prenos jednog megabita podataka biti 45 centi, za razliku od dosadašnjih 70 centi

S obzirom na to da su se crnogorski operatori Telekom i Telenor žalili Upravnom sudu zbog odluke o prošlogodišnjem pojeftinjenju, koja je u tom postupku poništena, u Agenciji za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) nijesu sigurni kako će oni reagovati na novu odluku, koju je shodno Sporazumu, ovo tijelo donijelo.

Od 1. jula slijedi drugi korak i nijesmo sigurni da će operatori sniziti cijene na način na koji je odlučeno, pa je Agencija insistirala da Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije ubrza izvršenje obaveze iz Sporazuma, koji je potpisala, odnosno da predloži izmjene i dopune Zakona o elektronskim komunikacijama koje  bi stvorile decidan pravni osnov za donošenje odluke. Očekujemo da će se u toku jula  usvojiti izmjene i dopune zakona koje, kako smo obaviješteni su i skupštinskoj proceduri – kazao je direktor EKIP-a Zoran Sekulić u razgovoru za MNE magazin.

On navodi da je Agencija morala da donese tu odluku i prije nego što izmjene Zakona stupe na snagu očekujući da će se ona konvalidirati njihovim usvajanjem.

Na ovaj način Crna Gora izvršava svoju obavezu koju je utvrdila potpisivanjem Sporazuma o sniženju cijena usluga rominga  u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u septembru 2014. godine u Budvi između Crne Gore, Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine, a potpisali su predstavnici ministarstava – objasnio je Sekulić.

Direktor EKIP-a podsjeća da se sporazum nesmetano sprovodi u svim državama potpisnicama, te da su odluku o smanjenju usluga rominga sporili jedino crnogorski operatori, koji su, uprkos tome, postupili po njoj.

Pojeftinjenje roming tarifa za zemlje regiona planirano je da se odvija u periodu od tri godine. Nakon prošlogodišnjeg junskog snižavanja koje iznosilo u prosjeku 70 odsto, novo pojeftinjenje roming tarifa za četiri zemlje regiona sprovodi se od 1.jula godine, kada će maloprodajna cijena odlaznih poziva bez PDV-a biti smanjena 20,83 posto, a dolaznih poziva 12,5 posto, SMS poruka 11,11 posto, dok će maloprodajna cijena prenosa podataka biti niža za 35,72 procenata.

Godinu kasnije, u junu 2017, uslijediće posljednje snižavanje cijena roming usluga mobilnih operatera u Crnoj Gori. Prema propisanim cijenama za 2017. godinu, dolazni pozivi koštaće 19 centi, odlazni pet centi, SMS poruke šest centi, a prenos podataka 20 centi.

Dogovorenom dinamikom cijene roming usluga u regionu za tri godine će se svesti na nivo koji je određen direktivom Evropske komisije, na šta su se zemlje regiona obavezale potpisivanjem međudržavnog sporazuma 29. septembra 2014. godine u Budvi.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *