Euro ojačao, funta se oporavila

Dodajte komentar

Vrijednost britanske funte porasla je drugi dan uzastopno nakon što su ublažena strahovanja investitora o uticaju Brexita na finansijska tržišta.

U srijedu je funta prema američkom dolaru porasla 1,06 odsto, na 1,3485 dolara. Najniži nivo prema američkom dolaru u 31 godinu funta je dosegla u ponedjeljak kada se trgovala po cijeni 1,3122 dolara.

U odnosu na zajedničku evropsku valutu funta je danas ojačala 0,74 odsto na 1,214 eura.

I vrijednost eura je porasla prema američkoj valuti 0,40 odsto, na 1,1116 dolara, pomerivši se sa nivoa 1,0909 dolara zabilježenih u petak, nakon britanskog referenduma.

Nakon nekoliko nestabilnih dana, čini se da je tržište pronašlo novu ravnotežu za sada”, rekao je Constantin Bolz, direktor odjeljenja za valutna tržišta pri UBS.

Griješi svako ko vjeruje da je referendum u četvrtak bio samo kratkotrajni šok za tržišta i ništa više” kaže u zabelešci klijentima James Meyer, šef odeljenja za investicije pri “Tower Bridge Advisors” i dodaje da će u naredna tri mjeseca, vreme u kojem Velika Britanija treba da izabere novog lidera i aktivira član 50. koji definiše uslove dobrovoljnog izlaska iz EU, konceptualne negativne ekonomske posljedice postati stvarnost.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *