Celebrity / Influencer marketing: Kako da trgujete uticajem u korist svog poslovanja

Dodajte komentar

Autor: Sandra Simonović, MojaFirma

Celebrity endorsement (eng. celebrity – poznate ličnosti; endorsement – preporuka) vid je marketinga u kojem poznato lice preporučuje proizvod ili uslugu. Influencer marketing (eng. influence – uticaj) je oglašavanje u kojem svoju preporuku za korišćenje određenog proizvoda ili usluge daje osoba od autoriteta (uticaja).

Preporuka može biti kroz pozitivno pisanje ili pričanje o brendu, ili korišćenje proizvoda – ili sve zajedno. Presudno kod izbora ličnosti ne mora biti internacionalna slava ili status velike zvijezde, dovoljno je da je osoba neka vrsta autoriteta za ciljno tržište, odnosno, da ima uticaja na njihove navike.

Nerijetko ćete iz marketinških krugova čuti da su poznate ličnosti najbolji indirektni prodavci. Ljudi im se dive, oponašaju njihov stil oblačenja, ponašanja, nalaze inspiraciju kako za modne trendove tako i za životni stil. Najjednostavniji način da se uvučete u život nekog čovjeka je da budete dio (javnog) života javne ličnosti od značaja za tu osobu.

S obzirom na to da su popularne ličnosti ili već “brendirane”, ili je angažovanje skupo (najčešće i jedno i drugo), u svojoj marketing strategiji možete se okrenuti osobama poznatim u “online” krugovima – čitanim blogerima, tviterašima sa velikim brojem pratilaca, Facebook stranicama brojne baze fanova, i sličnima. U ostatku ovog teksta, pominjanje brend ambasadora i promotera podrazumijevaće da se govori o “online celebrity” ljudima.

Kada birate osobu koju ćete angažovati da bude vaš trajni, povremeni, privremeni ili jednokratni promoter, neka vam ne bude presudan broj pratilaca već relevantnost te osobe za vaš brend. “Mama-blogerku” angažujte za sve što ima veze sa djecom i porodicom, “food blogere” odnosno blogere koji pišu o hrani angažujte ukoliko proizvodite ili prodajete nešto iz spektra predmeta ili namirnica koje oni mogu koristiti. Robu široke potrošnje može koristiti veliki broj različitih ljudi, pa je ona pogodna za “uopšte uticajne” osobe, odnosno, one koje prati i čita veliki broj ljudi, a koji nemaju usko specifičnu temu o kojoj pišu, ali i u slučaju, recimo, čipsa sigurno znate koji su vaši glavni konzumenti – njima se obratite.

Izbor osobe koja će reklamirati vaš proizvod mora biti smišljen i dobro isplaniran. Loše odabrana publika (pogrešno određena ciljna grupa, preveliko ili premalo postavljen target i slično) može dati suprotan efekat. Razmišljajte ovako: vaš promoter (promoterka) samo je još jedan medij – kanal u oglašavanju koji koristite. Ukoliko ne pogodite ciljnu publiku, vaš novac je nepovratno bačen. Kao i za svaki drugi vid oglašavanja, angažovanje nekoga da podrži vaš proizvod zahtijeva pomno istraživanje tržišta i precizno određivanje ciljne publike.

Nakon sto ste se posvetili određivanju ciljne publike i upoznavanja sa njihovim potrebama, željama i navikama prelazi se na izbor jedne ili više osoba koje će biti vaši promoteri. Izbor promotera započnite listom osoba koje imaju kredibilitet na društvenim mrežama. Osobe sa kredibilitetom pomoći će da vaš proizvod ili usluga dobije na svom. Ljudima čiji je kredibilitet očuvan se vjeruje, slagali se mi ili ne sa njihovim stavovima. Suprotno, angažovanje promotera čiji je kredibilitet upitan (poznat kao osoba koja ne govori istinu, prikriva da je dobio novac za preporučivanje nekog brenda, i sl.) uticaće negativno na vaš kredibilitet. Iz te liste izdvojite one čiji su pratioci i čitaoci vaša ciljna grupa.

Svrha angažovanja promotera i brend ambasadora može, ali ne mora biti samo povećanje saobraćaja na vašu web stranicu ili web prodavnicu, već prije svega treba da da “PR vrijednost” i da podigne svijest o brendu, što ima za posljedicu povećanje prodaje. Zanimljivo urađene kampanje biće mamac za druge medije da pišu o njoj, što automatski povećava doseg promotera i date promocije. Brend ne nastaje preko noći. Da bi proizvod postao brend, potrebno je vrijeme, ulaganje, veliki trud i rad. Kvalitetno osmišljene kampanje sa promoterima pomoći će u kreiranju brenda.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *