Prvi avion “made in China” obavio komercijalni let (video)

Prvi avion proizveden u Kini obavio je premijerni komercijalni let, nakon što su višegodišnja odlaganja dovela u pitanje ambiciozne planove za domaće avione.

Na promotivnom letu aviona ARJ21 avio-kompanije Chengdu Erlajns, na liniji od istoimenog glavnog grada jugozapadne pokrajine Sečuan, koji je i matična baza avio-prevoznika, do Šangaja, kineskog poslovnog epicentra, bilo je 70 putnika, prenosi agencija Frans pres.

Više od polovine putnika bili su plaćeni za prvi komercijalni probni let novog aviona, izjavio je portparol vazduhoplovne kompanije za francusku agenciju.

Avion ARJ21, što predstavlja skraćenicu za Advanced Regional Jet za 21. vijek, letjeće na liniji Chengdu-Šangaj tri puta nedeljno.

Promotivni let je bio vrhunac 14-godišnjeg programa namijenjenog da od Kine napravi komercijalnog proizvođača aviona, koji je sposoban da konkuriše dominantnim stranim igračima – Boingu i Erbasu.

Iako je debitantski komercijalni let orijentir za COMAC, kvalitet i pouzdanost aviona ARJ21 još uvjek mora da se potvrdi kako bi pridobio kupce i poverenje putnika.

Avion može da primi od 78 do 90 putnika i ima raspon preleta od 2.225 do 3.700 kilometara.

Kompanija COMAC u državnom vlasništvu dobila je više od 270 narudžbina za avion ARJ21, uglavnom od domaćih kupaca, prenosi francuska agencija.

Check Also

Korona kriza i avio-saobraćaj

Tužni dani za avio kompanije i najteži dani u 100 godina postojanja industrije avio-saobraćaja uzrokovala …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *