Nove istrage protiv Googlea u Evropi

Dodajte komentar

Američki softverski div Google suočava s novim kaznama Evropske unije, ovaj puta zbog poslovanja s oglašavanjem, kazali su upućeni izvori za agenciju AFP.

Komesar EU za tržišno takmičenje Margrethe Vestager mogla bi već u avgustu da otvori dvije nove dubinske istrage protiv Googlea, kazali su izvori u utorak pod uslovom da ostanu anonimni.

U fokusu prve istrage bilo bi Googleovo unosno poslovanje s oglašavanjem dok bi druga produbila postojeću provjeru Googlovih usluga trgovine na Internetu.

Portparol Evropske komisije nije želio da komentariše AFP-ovaj izvještaj.

EU je 2014. optužio Google za zloupotrebu dominantne pozicije na tržištu usluga pretraživanja Interneta radi preusmjeravanja kupaca na vlastite usluge internet trgovine.

U martu ove godine Brisel je optužio Google i da zloupotrebljava dominantnu poziciju svog mobilnog operativnog sistema Android na koji otpada oko 80 posto svjetskog tržišta. U Briselu optužuju američkog diva da opstruira inovacije nepoštenim isticanjem vlastitih aplikacija, posebno pretraživača, putem sporazuma s proizvođačima telefonapoput Samsunga i Huaiweija.

Ako u Komisiji zaključe da je prekršio evropske propise, Googleu prijeti novčana kazna u iznosu do 10 posto globalnih godišnjih prihoda, odnosno do 7,4 milijarde dolara prema prošlogodišnjim prihodima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *