Nouriel Roubini o “brexitu”: Osrednji rast nova je normala

Dodajte komentar

Rizik da svijet zahvati nova recesija i finansijska kriza nakon britanske referendumske odluke o odlasku iz Evropske unije ograničen je, zaključio je u utorak ugledni ekonomista i profesor na Univerzitetu u New Yorku Nouriel Roubini.

Istakao je, međutim, kako ne očekuje da će to značiti da će se svijet tako skoro izvući iz stagnacije koju bilježe kako razvijene tako i ekonomije u razvoju.

Osrednji rast nova je normala. Tradicionalna monetarna i fiskalna politika izgubila je svoju efikasnost u pokretanju anemične ekonomije, a strukturne reforme koči politika“, ocijenio je Roubini na okruglom stolu o globalnim ekonomskim izgledima, koju je upriličio Svjetski ekonomski forum (WEF).

Komentirajući Brexit, Roubini je upozorio na mogući globalni trend otpora globalizaciji budući da se plodovi ekonomskog rasta nisu proširili na sve segmente društva.

“Na britanskom referendumu svjedočili smo podjeli na bogate i manje bogate, mlade i stare, kvalifikovane i slabije kvalifikovane. Takva je vrsta pritiska postala ozbiljna”, istakao je on.

Radikalne stranke ne javljaju se samo u perifernim članicama EU-a, već i u zemljama osnivačicama, mišljenja je Roubini. Ako rast ne bude inkluzivan, politička negodovanja će se intenzivirati, upozorio je.

Što se tiče mogućnosti da američka centralna banka Fed podigne kamatne stope u drugoj polovini godine, Roubini drži da će ih Fed ipak zadržati na postojećim nivoima.

“S obzirom na aktualno okruženje obilježeno političkom neizvjesnošću i tržišnim oscilacijama, takvi uslovi impliciraju jačanje američkog dolara. Podizanje kamatnih stopa podstaknulo bi još veću aprecijaciju dolara koja je nepovoljna za američki izvoz”, pojasnio je Roubini.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *