Hypo Alpe Adria banka u julu mijenja ime

Hypo Alpe Adria banka će u julu promijeniti ime i na taj način raskinuti vezu sa prošlošću, otkrio je u intervjuu za ljubljansko Delo predsjednik Uprave Hypa Ulrich Kissing.

Hypo Group Alpe Adria, koja posluje na pet tržišta bivše Jugoslavije, prije godinu prešla je iz okrilja austrijske države u ruke novih vlasnika, Advent Internationala i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).
Kissing kaže kako su novi vlasnici zadovoljni ulaganjem u Hypo Group Alpe Adria.

Bili smo svjesni da nas čeka izazovno čišćenje portfolija. U posljednjih jedanaest mjeseci smo to sproveli, tako da sada možemo ostaviti prošlost iza sebe. Imamo čist kreditni portfolio, jer smo prenosom dodatnih loših kredita iz prošlosti na društvo Heta Asset Resolution, koje je ostalo u vlasništvu austrijske države, postigli da grupa ima 22-odstotnu stopu adekvatnosti kapitala i solidnu osnovu za finansiranje, naglasio je Kissing.

On je dodao da je 2015. bila tranziciona, da su u grupi nastavili privatizaciju, interno se reorganizovali, definisali potencijalna područja poslovanja, počeli s optimizacijom procesa i napravili prve koraka prema budućem održivom rastu i razvoju.

Sve to ide po planu, i daje nam priliku da se koncentrišemo na novi posao. S ponosom možemo reći da smo nazad u poslu, kako bi se fokusirali na naše postojeće i nove kupce. U projektu Hypo sam već dvije godine, tako da sam znao što mogu očekivati, i zadovoljan sam trenutnom situacijom, kazao je Kissing.

Dodao je da se na zadovoljavajući način rješava problem kredita u francima kroz ponudu za konverziju.

Ne samo u posljednjih godinu dana, nego i u prošlosti smo uvijek imali tu mogućnost. Naša ponuda je atraktivna, što se odražava u činjenici da smo značajno smanjili obim tih kredita, kako u broju, tako i u vrijednosti, konstatovao je Kisisng.

Indikator

Check Also

U Privrednoj komori detaljno predstavljen Maršalov plan – Evropa sad

Predstavnici Ministarstva finansija i socijalnog staranja predstavili su Upravnom odboru Privredne komore Crne Gore Maršalov …

2 KOMENTARI

  1. Promjenom imena se uopšte ne raskida veza sa proslošću, već promjenom cjelokupnog poslovnog modela i ponašnja zaposlenih(posebno u Prodaji) i uprave.
    Oni koji zaračunavaju ovolike kamate i naknade za sve i svašta ( npr. 40 centi i za uvid na stanje preko bankomata) nijesu promijenili ama baš nista, ni za jotu. A o njihovim CHF kreditima da i ne pričamo…

  2. hehehe
    Znaci jos jedan amater daje stav o ozbiljnim temama. Nakon Brexit-a, nikada vise ni jedna marketinska kampanja nece imati efekta ako su joj ciljevi sladunjavi- zaboraviti proslost. Bankarstvo je profesija koja uvijek vuce na prethodne odluke, a potom ih mora dikontovanjem ukljuciti u cijenu novca. Ali, tako to mora biti kada nam politicari unistavaju ozbiljne profesije i od njih prave pologone kockanja i neuspjesnog advertising-a, a investicioni bankari unistavaju realnu ekonomiju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *