Brexit napravio nov rječnik za startape u Evropi

Dodajte komentar

„Ujedinjeno“ Kraljevstvo je upravo u lice udarilo evropsku startap scenu i sada je na nama da vidimo da li će se Evropa oporaviti.

Problem se krije u tome što će rezultat glasanja na Brexitu imati posljedice koje će se osjetiti širom Evrope. Tokom svake burne promjene uvjek najviše nastradaju najslabiji, a kada je riječ o poslu možemo se zapitati ko će biti najizloženiji  efektima Brexita? Startapi…, piše Bizlife.

Evo novog rječnika pojmova koje je iznjedrio Brexit i koje bi startapi trebalo da nauče kako bi diskutovali o koracima koje treba preduzeti.

Eurogedon: količina sredstava za finansiranje evropskih startapa će opasti za 20 odsto najkasnije do kraja godine. Približno oko 50 odsto evropskih finansiranja potiče iz Londona, a on upravlja kasnijim stadijumima  finansiranja.

Nije jasan način na koji će londonski preduzetnički kapital nastaviti „posao po starom“ dok se regulatorne implikacije bolje ne shvate. Kada London jednom uspori stopu finansiranja, posebno u kasnijim stadijumima, to će prisiliti evropske pred u ranijeg stadijuma da takođe uspore. Zaboravite na porast preduzetničkog kapitala u Evropi.

Eurogation: Kako se milioni izbjeglica nagomilavaju u Evropi, top preduzetnici će pobjeći za boljim finansijskim mogućnostima. Sa finansijskim stopama koje opadaju kroz sve stadijume, kako u Londonu, tako i u Evropi, iskusni preduzetnici koji moraju da prikupe noovac u roku od 18 ili 24 mjeseca će otići tamo gdje ga mogu naći: u Sicilijumskoj dolini, Njujorku, Singapuru itd. Moglo bi se očekivati  da polovina top pet odsto preduzetnika napusti region u roku od naredne dvije godine. Ako vam je potreban novac koji se nalazi u Evropi izvadite ga odmah, budući da će dijaspora takođe „iscijediti“ strane fondove.

Berlinification: Ako je London „van igre“ ko će dominirati desetkovanom evropskom startap scenom? Berlin, naravno.

Kroz pet godina, Berlin će preći od siromašnog  i hladnog grada do tehnološkog središta Evrope. Milijarde dolara koje su se jednom nalazile u fondovima preduzetničkog kapitala Ujedinjenog Kraljevstva će postepeno preći u Njemačke fondove, a Njemačka efikasnost će biti „pokrenuta u mašinu“.

Corpacolapse: korporativna privlačnost komonvelta za startape će presušiti preko noći. Nijedan startap pri zdravom razumu neće otići na kišno ostrvo bez tržišta i preduzetničkim kapitalom  u zastoju da započne posao.

Ujedinjeno Kraljevstvo je postalo jedno od tri velika središta za startape koji  pripajaju poslove zbog vladavine prava, dostupnog kapitala i dostupnosti tržišta. Dve od tri dobrobiti sada ne postoje, a vladavina zakona se sada, takođe, mijenja. Nijedan startap ne bi trebao da se pripaja u Ujedinjenom Kraljevstvu u ovom trenutku. Ako ste već krenuli sa tim, stanite. Ako niste, idite u Njemačku.

Kako stoje stvari startapi imaju pregršt problema. Kada uvedete strukturalni rizik na ekonomskom nivou, onda dobri preduzetnici treba da reaguju prema tome. Dodavajući nepotrebne peripetije problemima startapa generalno nije dobra ideja.  Za osnivače Evropske unije ovo je ključno vrijeme.

Izvor: Bizlife, techcrunch.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *