Brexit: 7 gradova koji će Londonu ‘ukrasti’ poslove

Dodajte komentar

Ovi gradovi mogli bi u skoroj budućnosti zamijeniti London i pružiti ‘utočište’ velikim kompanijama.

Frankfurt

Frankurt je danas jedna od najbogatijih metropola Evrope, te bankarski i kulturni centar u kojem se nalazi sjedište Evropske centralne banke i jedno od najvažnijih finansijskih tržišta. Prema godišnjem izvještaju iz 2007. godine zajedno s Londonom i Parizom nalazi se u grupi od tri grada koji udomljavaju najviše međunarodnih kompanija u Evropi.

Ovaj grad mogao bi postati dom mnogih kompanija koje će tražiti pristup Evropskoj uniji.

Luxembourg

Luxembourg je trgovačko i upravno središte na križanju važnih prometnih puteva centralne Evrope. Ondje se nalaze i sjedišta više organizacija Evropske unije, kao što su Evropski sud pravde, Revizorski sud te Evropska investicijska banka.

Bankare bi mogla privući i činjenica da je Luxembourg kosmopolitski grad.

Pariz

Pariz je jedan od vodećih svjetskih poslovnih i kulturnih centara, s uticajima na politiku, obrazovanje, zabavu, masovne medije, modu, naukui umjetnost, što sve doprinosi statusu Pariza kao jednog od globalnih gradova. U Pariškoj regiji, sjedište je 37 od 500 najprofitabilnijih kompanija na svijetu, smještenih u nekoliko poslovnih četvrti, među kojima i La Défense, najvećoj namjenski izgrađenoj poslovnoj četvrti u Evropi.

U Parizu su takođe sjedišta mnogih međunarodnih organizacija poput UNESCO-a, Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj i Međunarodne Trgovačke Komore.

No, uprkos tome što bi Parižani rado ‘udomili’ kompanije koje bježe iz Londona, mnoge međunarodne kompanije dvaput će razmisliti prije odabira Pariza zbog strogih francuskih zakona o zapošljavanju.

Dablin 

Dablin je ekonomski, upravno i kulturno središte cijelog Irskog ostrva, s jednom od najvećih stopa rasta među glavnim gradovima Evrope. Google, Facebook, Dropbox i Twitter odabrali su Dablin za svoja evropska sjedišta.

Takođe, engleski je službeni jezik u Dablinu što bi olakšalo prilagodbu kompanijama i njihovim zaposlenima.

Berlin

Izlaskom Velike Britanije iz Evropske unije Berlin će postati najveći grad u Uniji. Ovaj grad je i magnet za mlade tehnološke talente, a istraživanje je pokazalo da se svakih 20 minuta u Berlinu osnuje jedan startup.

Više od dvije trećine novca uloženog u Njemačku odlazi u Berlin, a Google i Lufthansa su odabrali ovaj grad za svoje fabrike.

Amsterdam

Amsterdam postaje jedan od vodećih tehnoloških gradova i s oduševljenjem bi pozdravio kompanije u potrazi za novim evropskim sjedištem.

Netflix, Uber i Tesla odabrali su Amsterdam za svoje regionalne kancelarije.

Edinburgh

Većina Škota glasala je za ostanak u Evropskoj uniji, a sada se govori da bi mogla tražiti odcjepljenje od Velike Britanije kako bi ostala u Uniji.

Edinburgh je drugi najveći finansijski centar u Velikoj Britanija, odmah nakon Londona.

Express

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *