VW pristao da plati 14, 7 mlrd dolara odštete

Folksvagen je postigao sporazum o isplati 14,7 milijardi dolara odštete vlasnicima automobila u SAD, pošto je priznala da je koristila softver za lažiranje.

Neimenovana osoba upoznata sa slučajem izjavila je u ponedeljak da je Folksvagen pristao da popravi ili otkupi automobile u koje je ugrađen sporni softver i da svakom vlasniku plati do 10.000 dolara.

Deset milijardi dolara je predviđeno za popravku ili otkup oko 475.000 automobila, kao i za dodatno obeštećenje između 5.000 i 10.000 dolara za svakog vlasnika.

Sporazum predviđa i uplatu 2,7 milijardi dolara u fondove za zaštitu životne sredine i još dvije milijarde dolara za istraživanje zelene tehnologije.

Zvanična odluka o sporazumu o isplati odštete trebalo bi danas da bude saopštena, a prije toga dogovor mora da odobri sudija. Vlasnici automobila mogu da odbiju ponudu Folksvagena i da privatno tuže kompaniju.

Sporni autmobili sa dvolitarskim dizel motorima programirani su da uključe softver za kontrolu emisije izduvnih gasova na testovima a isključe ga tokom normalne vožnje.

Istražitelji su utvrdili da su ti automobili emitovali 40 veću koncetraciju izduvnih gasova od predviđenih što može da izazove disajne probleme kod ljudi. Ovim sporazumom nije uključeno oko 90.000 automobila s trolitarskim dizel motorima koji su imali ugrađenu drugu verziju problematičnog softvera.

Njemački proizvođač automobila se suočava i sa mnogim drugim kaznama i mogućim kriminalnim optužbama, pošto je priznao da je proizveo 11 miliona vozila širom svijeta sa dizel motorima u koje je ugrađen softver koji prikazuje lažne podatke na testovima emisije štetnih gasova.

Izvor: b92

Check Also

OTP kupio Alpha banku u Albaniji

Alpha Bank, jedna od četiri najveće banke u Grčkoj, pristala je prodati svoju albansku jedinicu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *