Sve tri agencije srozale rejting Britanije

Dodajte komentar

Sve tri agencije za kreditni rejting, Fič, Standard i Pur i Mudis, snizile su suvereni rejting Ujedinjenog Kraljevstva.

Kako agencije ocjenjuju, izglašavanje Bregzita na refrendumu 23. juna ugrozilo je izglede za ekonomski rast i javne finansije te zemlje.

Agencije Fič i Standard i Pur su svoje ocjene kreditnog rejtinga objavile juče, dok je Mudis to učinio prije tri dana.

Rojters prenosi da je Fič snizio rejting Britanije sa “AA+” na “AA”, uz najavu negativnih izgleda, što znači da bi agencija mogla dodatno da snizi britanski kreditni rejting.

Standard i Pur je umanjio kreditni rejting Ujedinjenog Kraljevstva s prethodne najviše ocjene “AAA” na nižu “AA”, nakon što je na referendumu pobijedila opcija za izlazak iz Evropske unije.

U obrazloženju svoje odluke, S&P objašnjava da je glasanje dovelo do manje predvidivog, stabilnog i efikasnog političkog okvira Ujedinjenog Kraljevstva, prenosi AP. Takođe, dodaje se da “AA” rejting ima negativne izglede, što znači da bi mogao opet da bude revidiran naniže.

U izvještaju je navedeno da izgledi reflektuju rizike po ekonomiju i javne finansije, kao i ulogu britanske funte kao međunarodne rezervne valute.

Navedeni su i rizici po Ustav i ekonomski integritet Ujedinjenog Kraljevstva, budući da je Škotska odlučno glasala da ostane u EU, što bi moglo da poveća izglede da se u tom dijelu UK održi još jedan referendum – o nezavisnosti Škotske.

Slično je prije tri dana učinila i agencija Mudis, koja je izglede snizila sa stabilnih na negativne, uz očekivanje da će Velika Britanija u ovim okolnostima imati slabiji ekonomski rast.

U Mudisu očekuju negativne posljedice po britansku ekonomiju, ako Vlada ne uspije da ispregovara trgovinski sporazum koji bi imao vrlo slične uslove koji i aktuelni ima.

Izvor: b92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *