Nakon Brexita, pritisci na periferne države u eurozoni će se povećati

Dodajte komentar

Odluka Velike Britanije na referendumu o izlasku iz EU-a težak je udarac do sada najuspješnijoj evropskoj integraciji koja će morati da se mijenja da bi preživjela, naglasak je većine slovenačkih medija, ali i političke elite u kojoj euroskepticizam nije popularan način razmišljanja.

Brexit je težak udarac samoj ideji, projektu koji je decenijama osiguravao mir, a Unija će se sada u vrijeme tektonskih pomaka u svijetu opet morati baviti sama sobom. EU-27 bez Velike Britanije moraće se pogledati u lice i priznati da je put kojim korača slijepa ulica“, navodi ljubljansko “Delo”.

Vodeći dnevnik u Sloveniji piše da će potencijalnu krizu biti teže rješavati u situaciji pred skorašnje izbore u Njemačkoj i Francuskoj, te da među političkim posljedicama Brexita prijeti i “poljuljana ravnoteža” među članicama.

Neke od njih boje se dominacije Njemačke, dok se Nijemci boje dominacije mentaliteta perifernog juga”, navodi list te dodaje da su se razlike u konceptima pokazale u vrijeme izbjegličke krize čak i među članicama eurozone, te bi se ako bude preokreta “EU mogla naći među gubitnicima u 21. vijeku“.

Dan pred britanski referendum slovenački predsjednik Borut Pahor upozorio je da bez obzira na njegov ishod EU neće više nikad biti ista kao prije njega. Dan poslije u komentaru rezultata u razgovoru za Slovenačku televiziju bio je još rezolutniji kazavši “Budućnost EU-a je da bude federalna, u suprotnom je više neće biti“.

Nekadašnji premijer i sadašnji predsjednik u Sloveniji je najizraženiji zagovornik njemačkog koncepta federalne evrope i strukturnih reformi kao odgovora na krizu, te ostanka u “čvrstoj jezgri” EU-a sa Francuskom i Njemačkom.

Istaknuti ekonomista Mojmir Mrak rekao je da evropa nakon Brexita neće biti ista kao prije, ali da bi još dramatičniji momenti nastupili ako bi se održali referendumi u jačim članicama eurozone poput Francuske i Holandije.

To bi bio kraj projekta evropske zajedničke valute, s dramatičnim posljedicama za EU kao cjelinu“, kazao je Mrak koji sumnja da trenutno postoji spremnost suoči s nastavkom finansijske konsolidacije i boljim upravljenjem eurozonom.

Nakon britanske odluke o izlasku pritisci na periferne države u eurozoni će se povećati, a ne smanjiti, smatra Mrak.

Iako posljedice izlaska Ujedinjenog kraljevstva neće odmah biti dramatične, među njima su i povećanje doprinosa ostalih članica za evropski proračun, a za Sloveniju i manji izvoz kao rezultat smanjivanja evropskog BDP-a u sljedeće dvije godine za 0,5 do 1 posto, navodi se u analizi uticajnog slovenačkog dnevnika.

Odluka Britanaca zatekla je preostalu evropu nespremnom, navodi u velikom naslovu na prvoj stranici ljubljanski list “Dnevnik”, a u prilogu svog britanskog dopisnika tvrdi da je refereendum raspisan zbog sporova u vladajućoj konzervativnoj stranci donio pobjedu “lažljivih političara populista”.

Pobijedile su laži, ekonomske bajke, engleski nacionalizam i optuživanje EU-a za sve britanske nedaće i grotesknu društvenu nejednakost. Fanatične euroskeptike i eurofobe posljedice Brexita nisu niti zanimale“, navodi se u komentaru.

Nova konzervativna vlada koja će na jesen naslijediti Cameronovu odmah će početi da smanjuje socijalna i radna prava koja EU garantuje svim državljanima. A Evropska unija će, ukoliko želi da preživi, morati da se odmakne od neoliberalnog globalizacijskog modela i opet se okrene socijalnim idealima ujedinjene evrope, navodi se u komentaru lista.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *