Konjević: Rebalans u visini od najmanje 60 miliona eura

Dodajte komentar

Ministar finansija Raško Konjević kazao je da je izvjesna odluka o rebalansu budžeta u visini od najmanje 60 miliona eura. On je kazao da se zahtjev Vlade na dnevnom redu Skupštine mora naći što prije.

Više od dvije milijarde eura, na koliko je planiran budžet za 2016. godinu, Vladi neće biti dovoljno da pregura godinu, smatra Konjević.

“Za implementaciju Zakona o zaradama u javnom sektoru u budžetu je manjak od 16 do 17 miliona eura. Prema procjenama koje je odradilo Ministarstvo finansija, nije adekvatno planiran ni iznos koji se odnosi na primjenu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj i socijalnoj zaštiti, gdje takođe nedostaje ozbiljan iznos sredstava. Bojim se da će biti neophodno da se iz državnog budžeta plaćaju pojedine rate za državne kompanije koje nijesu u mogućnosti da servisiraju svoj dug, a sve kako nam se ne bi aktivirale garancije“, kazao je Konjević za TV Vijesti.

Manjak u budžetu, prema njegovim tvrdnjama, nastao je i zbog dugovanja Fonda za zdravstveno osiguranje. Ministar kaže da se radi o desetinama miliona eura. Prema nekim procjenama, cifra dolazi do 45 miliona eura.

Preliminarno, analiza koja je urađena u pripremi rebalansa budžeta pokazala je da nedostaje nešto više od 60 miliona eura za servisiranje zakonskih obaveza u 2016. godini“, naglasio je on.

Konjević smatra da bi država konačno morala da isplati i dugovanja koja ima prema radnicima, bivšim zaposlenima i penzionerima u tri kompanije – Kombinatu aluminijuma KAP, Jadranskom brodogradilištu Bijela i Boksitima. Za ove tri firme potrebno je više od 10 miliona eura.

Na dnevnom redu Skupštine u ovom sazinu opet će se naći Zakon o zaradama u javnom sektoru. Konjević kaže da se na samom početku primjene Zakona javljaju ozbiljni problemi.

On navodi da je na sjednici Vlade dogovoreno da se krene u njegove izmjene i dopune.

Radnici ZIKS-a protestuju jer oni tim Zakonom nisu prepoznati na pravi način. Takođe, tu je problem na koji je ukazivao Javni servis. Taj Zakon, kada je u pitanju pozicija ljekara, je izrazito nepravedan – njihovi koeficijenti su na nivou službeničkih mjesta u nekim organima uprave. Što se tiče Sindikata ljekara i njihovih zahtjeva – oni će imati moju podršku“, rekao je Konjević.

On očekuje da će se i ovo pitanje naći pred poslanicima do 31. jula do kada je planirano da parlament radi u ovom sazivu.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *