Goldman Sachs: Britanija u roku od godinu dana uranja u recesiju

Dodajte komentar
London

Britanija će vjerovatno uroniti u recesiju u roku od godinu dana, nakon odluke o izlasku iz Europske unije, a usporiće i rast svjetske ekonomije, poručuju analitičari Goldman Sachsa.

“Očekujemo da će britanska ekonomija do početka 2017. uroniti u blagu recesiju”, upozorili su analitičari te američke investicione banke svoje klijente.

Procjenjuju da će zbog odluke o izlasku iz Unije britanska ekonomioja u idućih 18 mjeseci ukupno izgubiti 2,75 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a očekuju i negativne posljedice po američko i evropske ekonomije.

Tako u bilješci klijentima analitičari Goldmana pišu da u iduće dvije godine očekuju rast BDP-a eurozone za prosječno 1,25 posto, dok su prije odluke o ‘Brexitu’ očekivali rast od 1,5 posto.

Što se tiče američkog BDP-a, analitičari Goldmana procjenjuju da će njegov rast u drugom dijelu ove godine iznositi 2, a ne 2,25 posto koliko su očekivali prije.

Kao rezultat odluke Britanaca o napuštanju Unije, analitičari te investicione banke vide tri najveća rizika: vjerovatno će oslabiti trgovinski trendovi, kompanije će vjerovatno smanjiti investicije zbog nesigurnosti, dok će se finansijski uslovi stegnuti zbog oscilacija valuta i slabosti rizičnijih investicija, kao što su dionice i drugorazredne obveznice.

Na mogućnost slabljenja britanske ekonomije ukazuje i anketa britanskog Instituta direktora (IoD), prema kojoj je gotovo dvije trećine od njezinih 1.000 članova poručilo da će izlazak Britanije iz EU negativno uticati na njihovo poslovanje.

“Većina poslovnih lidera smatra da je odluka Britanaca o izlasku loša za njihovo poslovanje, a zbog toga će mnogi zaustaviti ili sasvim odustati od planova investicija i zapošljavanja”, kaže Simon Walker, direktor IoD-a.

Četvrtina od ukupno 1.000 članova IoD-a najavila je zaustavljanje zapošljavanja, dok ih je 5 posto najavilo ukidanje radnih mjesta. Gotovo trećina će nastaviti zapošljavati kako je i planirala.

Na odluku Britanaca o izlasku iz Unije, što će vjerovatno uzdrmati položaj Londona kao najvećeg evropskog finansijskog središta, najbrže su reagovale banke.

Već u petak američka investiciona banka Morgan Stanley poručila je da bi mogla premjestiti 2.000 radnih mjesta iz Londona u Dublin ili Frankfurt.

A u nedjelju je britanska banka HSBC poručila da planira da premjesti 1.000 radnih mjesta iz Londona u Pariz.

Seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *