Kameron: Ostavka. Faraž: 23. jun je naš Dan nezavisnosti. Funta bilježi dramatičan pad

Dodajte komentar

Britanski premijer Dejvid Kameron podnio je ostavku na tu funkciju nakon što su Britanci na referendumu odlučili da zemlja izađe iz Evropske unije.

Lider Partije za nezavisno Ujedinjeno Kraljevstvo Najdžel Faraž održao je pobjednički govor, iako u tom trenutku rezultati referenduma nisu bili kompletirani.

Kameron je novinarima ispred rezidencije u londonskom Dauning stritu rekao da će učiniti sve što je moguće da “primiri britanski brod” i da očekuje nasljednika do oktobra.

Kako je rekao, on će voditi kabinet još tri mjeseca, ali neće biti taj koji će aktivirati član 50 Lisabonskog sporazuma i sprovesti proces izlaska iz EU, već će to uraditi novi premijer.

“Naša zemlja je izvela veliku demonstraciju demokratije. Narod je rekao svoje i trebalo bi da budemo ponosni što možemo da im vjerujemo. Postoje dani u kojima je ispravno pitati narod šta misli. Dobili smo instrukcije od njih i sada moramo da ih ispunimo”, rekao je Kameron.

Britanski premijer je rekao da je rezultat referenduma nedovosmislen i da odluka nije donijeta lako.

“Učiniću sve da uverim tržište i investitore da je naša ekonomija čvrsta i stabilna. Želim da Britance koji žive u inostranstvu, ali i građane EU ovdje, uvjerim da u ovom trenutku neće biti hitnih promjena koje se njih tiču“, rekao je Kameron.

Lider Partije za nezavisno Ujedinjeno Kraljevstvo Najdžel Faraž izjavio je rano jutros “Ako su predviđanja tačna, ovo će biti pobjeda stvarnih ljudi, pobjeda običnih ljudi, pobjeda pristojnih ljudi”, navodi Faraž.

Kako kaže, borili su se protiv multinacionalista, protiv velikih banaka, protiv velike politike, protiv laži, protiv korupcije i “mislim da će danas vjera u naciju pobijediti”.

“Sve to smo uradili bez borbe, bez ijednog metka. Nadam se da ova pobjeda obara propale projekte i dovodi nas do Evrope suverenih nacija koje trguju zajedno. Neka 23. jun uđe u istoriju kao naš Dan nezavisnosti”, rekao je Faraž.

Izvor: b92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *