Italijani hoće ukidanje eura

Italijanska partija euroskeptika “Pokret pet zvijezda“ insistira na održavanju nacionalnog referenduma o ukidanju eura, izjavio je član partije i zamjenik predsjednika Parlamenta Italije Luiđi di Majo.

Želimo da održimo konsultativni referendum o euru. Euro u sadašnjim uslovima ne funkcioniše. Možemo da predložimo alternativne valute ili “euro 2” navodi riječi Luiđija di Maja list “Dejli mejl“.

Svaki takav referendum može poslužiti kao “barometar“ javnog mnjenja, pošto zakoni Italije ne omogućavaju održavanje referenduma o izlasku iz međunarodnih organizacija i povlačenju potpisa sa međunarodnih sporazuma. Ipak, pobjeda protivnika eura bila bi ozbiljan signal za italijanske vlasti, posebno u kontekstu mogućeg izlaska Britanije iz EU.

Partija “Pokret pet zvijezda“, na čijem čelu se nalazi populista i komičar Bepe Grilo, ranije je pokretala ideju uvođenja dvije valute u EU: jednu za bogati sjever, a drugu za siromašni jug. Grilo je više puta iznosio prijedlog o održavanju glasanja o izlasku Italije iz EU, navodi se u članku.

 

Check Also

Rudović: Uvećanje dnevnice do 80 odsto za rad nedjeljom za zaposlene u medijima bi se kosilo sa važećim zakonom

Direktor Direktorata za medije u Ministarstvu kulture Neđeljko Rudović saopštio je da bi se uvećanje …

Leave a Reply

Your email address will not be published.