Italijani hoće ukidanje eura

Italijanska partija euroskeptika “Pokret pet zvijezda“ insistira na održavanju nacionalnog referenduma o ukidanju eura, izjavio je član partije i zamjenik predsjednika Parlamenta Italije Luiđi di Majo.

Želimo da održimo konsultativni referendum o euru. Euro u sadašnjim uslovima ne funkcioniše. Možemo da predložimo alternativne valute ili “euro 2” navodi riječi Luiđija di Maja list “Dejli mejl“.

Svaki takav referendum može poslužiti kao “barometar“ javnog mnjenja, pošto zakoni Italije ne omogućavaju održavanje referenduma o izlasku iz međunarodnih organizacija i povlačenju potpisa sa međunarodnih sporazuma. Ipak, pobjeda protivnika eura bila bi ozbiljan signal za italijanske vlasti, posebno u kontekstu mogućeg izlaska Britanije iz EU.

Partija “Pokret pet zvijezda“, na čijem čelu se nalazi populista i komičar Bepe Grilo, ranije je pokretala ideju uvođenja dvije valute u EU: jednu za bogati sjever, a drugu za siromašni jug. Grilo je više puta iznosio prijedlog o održavanju glasanja o izlasku Italije iz EU, navodi se u članku.

 

Check Also

IRF organizuje konferenciju “Izvori finansiranja zelene i digitalne tranzicije i unapređenja infrastrukture sjevernog regiona”

Uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori i Kancelarije za evropske integracije, 29-30. novembra u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *