Evo kako izgleda život i rad na Floridi

Dodajte komentar

Prijavite se sada na Zavod za zapošljavanje. Od danas ste nezaposlena osoba“, tako su srušeni snovi Hrvatici koja je maštala o novinarskim izazovima.

Ne mogu da opišem taj šok i nevjericu nakon što sam završila studije novinarstva u najkraćem mogućem roku. Dakle, umjesto na stažiranje, odlazim na biro rada”, priča ona.

U njenom slučaju, put prema “obećanoj zemlji” išao je mnogo jednostavnije, jer joj je otac već živio na Floridi.

Tokom prvog dolaska ostala je samo tri mjeseca i ubrzo dobila posao u administraciji jedne velike osiguravajuće kompanije.

Istina, nisam radila u struci, ali zarada je bila dovoljno dobra da mogu da platim sve svoje tadašnje mjesečne troškove života”, kaže ona.

Onda se dogodio “nesrećni dan kada sam odlučila da u rodni grad”, sjeća se ona. Kako kaže, zaposlila se kao novinarka u jednoj agenciji u kojoj su naravno počele sve moguće smicalice: od prijave na pola radnog vremena do kašnjenja plate – i to preko četiri mjeseca.

“Ne vidjevši u Hrvatskoj nikakvu budućnost, vraćam se u Sjedinjene Američke Države i sada mogu reći da nisam pogriješila”, kaže ona.

U Americi se, kaže, mnogo vremena provodi na poslu, ali isto tako postoje veće mogućnosti za napredovanje.

Ipak, moram napomenuti da su troškovi života ovdje poprilično veliki, poput plaćanja kredita za stan i automobile (ne postoji javni prevoz). Među izazovnije mjesečne troškove ubraja se zdravstveno osiguranje koje može da košta preko hiljadu dolara za porodicu sa prosječnim ili malo boljim primanjima”, priča ona.

Ona izdvaja i veliku cijenu vrtića; oni malo kvalitetniji će vas “olakšati” za 200 dolara nedjeljno.

Skupe su privatne osnovne i srednje škole, ali i fakulteti. Jedna godina studija stoji preko 25.000 dolara”, kaže ona.

Volela bih nešto da poručim mlađoj generaciji: ako imate mogućnosti, idite iz Hrvatske, steknite nova znanja, naučite jezike, upoznajte druge kulture i sami procijenite gdje vam je bolje”, savjetuje ona.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *