ECB krenula s novom rundom ultra-jeftinih kredita za banke

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) pokrenula je danas novu rundu ultra-jeftinih kredita za banke u najnovijem pokušaju da podstakne mlaku kreditnu aktivnost u zoni jedinstvene valute.

ECB je saopštila da banke mogu da dostave ponude za sredstva – poznata pod nazivom “Ciljane dugoročne operacije refinansiranja” (ili TLTRO), od danas počev od 11,30 casova po Griniču do četvrtka, prenosi agencija AFP.

Rezultati tendera – količina primljenih ponuda, kao i ukupni odobreni krediti, biće objavljeni u petak.

Analitičari Komercbanke kažu da će tražnja za novim setom TLTRO-a biti “važan pokazatelj zdravstvenog stanja finansijskog sektora eurozone”.

Prva verzija programa – po kojoj su evropske banke mogle da pozajmljuju sredstva od ECB-a po vrlo povoljnim kamatama pod uslovom da tim novcem kreditiraju privatni sektor, bila je pokrenuta u septembru 2014. godine.

Ipak, ECB je odlučila da pokrene drugi novi krug, koji se ovog puta sastoji od ukupno četiri TLTRO-a, svaki s rokom dospijeća od četiri godine, u okviru kog banke mogu da se zaduzuju po još konkurentnijim kamatama – po baznoj stopi od nula odsto, a u nekim slučajevima stopa se može spustiti i do minus 0,4 odsto, što zapravo znači da će banke još i zaraditi na zaduživanju kod ECB.

Ovi uslovi refinansiranja su “mnogo interesatniji” od prve serije TLTRO-a, izjavio je analitičar BNP Pariba banke, Tibolt Mersije.

Analitičar Unikredita, Luka Kaculani, procjenjuje da bi banke mogle da pozajme 400-450 milijardi eura na prvom tenderu novog seta TLTRO-a uoči britanskog referenduma o članstvu u EU u četvrtak, pošto banke žele da se “naoružaju” za tržišne turbulencije u slučaju da Britanija izglasa izlazak iz Unije.

Banke su dužne da plasiraju pozajmljeni novac kompanijama i poslovnim subjektima, budući da se nastavak slabe kreditne aktivnosti smatra jednim od ključnih činilaca za još uvjek vrlo slab ekonomski oporavak 19 zemalja koje dijele euro.

Ova šema “treba dodatno da ublaži troškove zaduživanja privatnog sektora i da pruži dodatni podsticaj kreditiranju”, izjavio je šef ECB-a, Mario Dragi, juče u Briselu.

Ekonomski

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *