Dautović: Sigurnije je radno mjesto koje otvori preduzetnica

Dodajte komentar

Predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore Edita Dautović ocijenila je da su žene u Crnoj Gori samo na papiru ravnopravne sa muškarcima, ističući da je jaz među polovima vidljiv u pet ključnih oblasti: ekonomskim mogućnostima, učešću u privredi, političkim funkcijama, zdravstvu i obrazovanju. 

Udruženje preduzetnica želi to da promjeni, pomogne da se smanji razlika u tim ključnim oblastima i tako popravi standard žena u Crnoj Gori. Udruženje ohrabruje sve žene u Crnoj Gori da pronađu ličnu motivaciju i da se uključe u preduzetničke aktivnosti. Cilj je povezivanje preduzetnica na lokalnom,regionalnom, nacionalnom i međunarodnom planu, kao i podsticanje razvoja sopstvenih preduzetničkih ideja, mogućnosti, potreba članica udruženja kroz druženje, izložbe, sajmove, putovanja, obrazovanje i samoobrazovanje – kazala je Dautović u intervjuu Portalu Analitika.

Ona je naglasila da su žene dobri organizatori, da posjeduju sofisticiranost i želju za napredovanjem kroz cjeloživotno učenje i da se uklapaju u globalnu ekonomiju baziranu na modernim interakcijama i infomacionoj tehnologiji.

– Žene su sigurno odgovornije od muškaraca i to je praksa potvrdila. One su, isto tako, opreznije kada investiraju i ne žele mnogo da rizikuju. Zbog toga su, vjerovatno, žene vlasnice mikro i malih, a rijetko srednjih preduzeća – pojasnila je Dautović.

ANALITIKA: Kad je osnovano Udruženje preduzetnica Crne Gore i sa kojim ciljem? 

DAUTOVIĆ: Udruženje preduzetnica Crne Gore je prva nacionalna organizacija koja  se bavi ženskim preduzetništvom. Ona je osnovana u Podgorici 03.03.2009. kao udruženje građanki. Udruženje preduzetnica Crne Gore ima 150 članova, svi su aktivni u različitim aktivnostima, branšama i sektorima. Udruženje preduzetnica Crne Gore  je veoma aktivno   na   međunarodnom   nivou. Udruženje okuplja privrednice iz svih krajeva Crne Gore i djeluje organizovano i kontinuirano na poboljšanju poslovnog okruženja, uklanjanju  biznis barijera i jačanje poslovnih veza na međunarodnom nivou. Preduzetničke aktivnosti donose zaposlenje, ekonomski razvoj i bogatstvo. One su od suštinske važnosti za  privredni razvoj. Ključna  stvar za  povećanje ekonomskih aktivnosti  je  podrška većem uključenju žena u biznis i oslobađanje njihovog potencijala za stvaranje bogatstva.

ANALITIKA: Koliko imate članova i kako se finansirate?

DAUTOVIĆ: NVO Udruženje preduzetnica Crne Gore finansira se od dobrovoljnih donacija i sponzorstava. Broji 150 članica i sarađuje sa preko 300 preduzetnica. Branše zastupljene u udruženju su građevinarstvo, unutrašnja gradnja i restauracija, elektronika, metaloprerada i automehatronika, drvoprerada i obrada ostalih materijala, staklarski i keramički zanati, odjevni, tekstilni i kožarski zanati, turističko-ugostiteljski, prehrambeni i zanati pića, usluge u prodaji nekretnina i poslovi posredovanja (trgovkinje nekretnina), računovodstveni; knjigovodstveni i revizorski poslovi; poresko savjetovanje, stručne, naučne; tehničke i pomoćne uslužne djelatnosti, zdravstvo, zanati za njegu tijela i kose, umjetnost zabava i rekreacija; medijski, reklamni i komunikacioni zanati; umjetnički zanati; ključarski zanati; trgovina na veliko i malo; domaća radinosti i tradicionalni zanati.

ANALITIKA: Kakav je ambijent za razvoj ženskog preduzetništva u Crnoj Gori?

DAUTOVIĆ: Ako pravimo paralelu prije deset godina kada sam počinjala svoj biznis i sad razlika je drastična. Tada se nije pričalo o ženskom preduzetništvu, nisam imala nikakve podsticajne mjere, sad je situacija mnogo bolja. Ali nažalost malo je urađeno koliko bi još moglo. Složićete se da većini žena u Crnoj Gori i dalje nedostaje novac, informacije, kontakti i podrška porodice. Postoje tri značajna dokumenta koja je usvojila Vlada Crne Gore prošle godine, jedan je izradilo Ministarstvo ekonomije sa Direkcijom za razvoj malih i srednjih preduzeća  “Nacionalna strategija ženskog preduzetništva 2015-2020”, dva je izradilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava- “Smjernice za stvaranje  povoljnog ambijenta za žensko preduzetništvo u lokalnim zajednicama” i  “Smjernice za jačanje međuinstitucionalne saradnje, nevladinih organizacija i lokalnih zajednica, u cilju sprječavanja i suzbijanja nasilja nad ženama i nasilja u porodici“, u koja   polažemo velike nade za dalji posticaj razvoja preduzetništva, a time i veći pristup finansijama, informacijama, kao i podršci porodice.

ANALITIKA: Da li je crnogorsko društvo puno raznih predrasuda i barijera kada su u pitanju žene na rukovodećim pozicijama? 

DAUTOVIĆ: Žene su samo na papiru ravnopravne sa muškarcima i jaz među njima je vidljiv u pet ključnih oblasti: ekonomskim mogućnostima, učešću u privredi, političkim funkcijama, zdravstvu i obrazovanju. Udruženje preduzetnica želi to da promjeni, pomogne da se smanji razlika u tim ključnim oblastima i tako popravi standard žena u Crnoj Gori. Udruženje preduzetnica ohrabruje sve žene u Crnoj Gori da pronađu ličnu motivaciju i da se uključe u preduzetničke aktivnosti. Cilj je povezivanje preduzetnica na lokalnom,   regionalnom, nacionalnom i međunarodnom planu, kao i podsticanje razvoja sopstvenih preduzetničkih ideja, mogućnosti, potreba članica i udruženja kroz druženje, izložbe,   sajmove, putovanja i dosadašnje obrazovanje i samoobrazovanje članica udruženja.

ANALITIKA: Da li je ženi direktorki teže da se nametne kao autoritet zaposlenima od muškog kolege? 

DAUTOVIĆ: Biti autoritet u današnje vrijeme podjednako je teško i za muškarce i za žene. Treba raditi na razbijanju ustaljenih stereotipa, treba ukazati na neke prednosti  i karakteristike ženskog preduzetništva u odnosu na muške kolege. Radno mjesto koje otvori preduzetnica sigurnije je. Veća je briga za zaposlene i kvalitetniji su međuljudski odnosi.
Takođe, preduzetnice više ulažu u školovanje zaposlenih. Spretnije su za timski rad, važniji im je uspjeh organizacije i ideje nego vlastiti ego. Nijedna direktorka  nema  sekretaricu za saradnicu, što opet dokazuje da su žene jako fleksibilne u preduzeću. Žene su dobri organizatori, posjeduju sofisticiranost i želju za napredovanjem kroz cjeloživotno učenje i uklapaju se u globalnu ekonomiju baziranu na modernim interakcijama i infomacionoj tehnologiji. Posjeduju važna znanja i značajne vrijednosti kojima mogu doprinijeti društvenom dijalogu i ekonomskom razvoju. Žene su sigurno odgovornije i to je praksa potvrdila. One su, isto tako, opreznije kada investiraju, i ne žele mnogo da rizikuju. Zbog toga su, vjerovatno, žene vlasnice mikro i malih, a rijetko srednjih preduzeća.

ANALITIKA: Vi ste i vlasnica agencije za promet nekretnina “Millennium”. Da li prodaja i rentiranje nekretnina bolje idu nego u prvoj polovini prošle godine?   

DAUTOVIĆ: Na sopstvenu incijativu se može napraviti veliki iskorak u biznisu. U nekretninama opstajem i to mi je najdraži poslovni poziv kojem se uvijek iznova vraćam. Preuzela sam mnogo obaveza i drugih radnih aktivnosti koje zahtjevaju neki drugi dio mene, a nekretnine volim i taj posao mi najbolje ide. Uspjela sam u ovom poslu da opstanem od 2004. godine, a u vlastitoj firmi  punih  10  godina.  Iako   je tržište  dosta turbulentno i veliki  nesklad  između  ponude i potražnje mi opstajemo, pratimo trendove u poslu što igra važnu ulogu u razvoju samog biznisa. Prodaja i rentiranje nekretnina u prvoj polovini ove godine u odnosu na prošlu idu približno isto što se tiče obima posla i samih realizacija, jedino što su nekretnine drastično pojeftinile u odnosu na prošlu godinu i kad je u pitanju i prodaja i rentiranje. Svakako da je kupovna moć građana manja nego prethodne godine. Cijena kvadrata u Podgorici zavisi od lokacije na kojoj se kupuje stan, ali na svim lokacijama došlo je do smanjenja cijene od 50e/m2 do150e/m2. Kupci pretežno traže stanove u novogradnji.

Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *