Banke u Srbiji spremile kazne za svako kašnjenje

Građanima koji ne izmiruju na vrijeme svoje obaveze prema bankama slijede kazne. Zavisno od “prekršaja”, odnosno da li imaju mali ili veliki dug primjenjuju se i sankcije, pišu Večernje novosti.

Svi podaci o kreditima, kreditnim karticama, dozvoljenom minusu i čekovima se nalaze u Kreditnom birou Udruženja banaka Srbije. Kada banka povuče izvještaj, iz ove institucije dobija sve podatke o klijentu odnosno da li uredno otplaćuje sve svoje obaveze. Kako kašnjenje građana u otplati pojedinih zajmova raste, tako su banke sve opreznije i rigoroznije.

Najveći “grijeh” građana je neplaćanje rata za kredite. Ukoliko se sa obavezama kasni duže od dva mjeseca i ovo registruje Kreditni biro, u naredne tri godine ne može da se uzme novi zajam. Toliko podatke čuva i sam Kreditni biro, tako da kada banka povuče izvještaj automatski ima uvid u to da je postojalo kašnjenje.

Najblaža kazna je za klijenta koji uđe u “crveni” minus za iznos održavanja tekućeg računa. On, na primjer, zavisno od banke ne može da dobije čekove narednih mjesec dana. Ukoliko mu je dug po tekućem računu veći od 5.000 dinara, čekove ne može da uzme u naredna tri mjeseca. Naravno, za svaki dan prekoračenja dozvoljenog minusa se zaračunava zatezna kamata, koja se kreće i do 60 odsto na godišnjem nivou.

Banke za svaku uslugu koji građanin želi da koristi povlače podatke iz Kreditnog biroa. Na osnovu njegovog izvještaja se procjenjuje da li je neki građanin dobar ili loš klijent, odnosno da li redovno izmiruje svoje obaveze i ne izlazi iz dozvoljenih limita za kašnjenje. Neke banke i prilikom izdavanja čekova povlače izvještaj iz Kreditnog biroa. Takođe, ako neko želi da koristi postpejd uslugu neke mobilne mreže, takođe uzima podatke iz Kreditnog biroa o budućem klijentu. Zamisao je da se i Poreska uprava veže na sistem ove institucije.

Prema podacima Udruženja banaka Srbije, od 6,7 miliona tekućih računa, više od 250.000 je u kašnjenju, odnosno njihovi korisnici su u nedozvoljenom prekoračenju. Građani uglavnom svaki “crveni” minus pokrivaju novom platom, ali ima i onih koji to duži period ne mogu da izmire, jer i ne primaju zarade.

Ekonomski online

Check Also

U julu porasla nezaposlenost

U Crnoj Gori je na kraju jula bilo 42,37 hiljada nezaposlenih, oko jedan odsto više …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *