Očekuje se novi skok cijena nafte

Dodajte komentar

Cijene nafte su ojačale na trgovanju u Aziji poslije obazrive primjedbe šefice američkih Federalnih Rezervi Dženet Jelen da je američka ekonomija oslabila dolar.

Takođe je prisutna nervoza trgovaca koji iščekuju britansko glasanje o budućnosti u Evropskoj uniji.

Trgovci takođe čekaju zvanični izvještaj o američkim komercijalnim zalihama nafte kasnije danas, u nadi da će on nagovijestiti kretanje tražnje u zemlji koja je vodeći svjetski potrošač “crnog zlata”, nakon što je jedna naftna institucija saopštila da su prošle nedjelje zalihe opale, prenosi agencija AFP.

Američka “laka” nafta WTI, u novom ugovaranju isporuka za avgust, porasla je za 28 centi (0,56 odsto) na 50,13 dolara za barel, a sjevernomorska nafta “brent” je ojačala za 24 centa (0,47 odsto) na 50,86 dolara.

Jelenova je juče upozorila da se američka privreda suočava sa “priličnim neizvjesnostima” u pogledu usporavanja domaće aktivnosti i mogućeg britanskog glasanja za izlazak iz EU, signalizirajući da bi povećanje kamatnih stopa moglo malo da sačeka.

Navela je da želi da ekonomija bude na “pouzdanijem kolosjeku” prije nego što centralna banka podigne troškove zaduživanja, što je bio okidač da “zelena novčanica” krene nizbrdo.

Slabiji dolar čini naftu jeftinijom za kupce koji koriste druge valute.

Tržišta su postala posebno volatilna ove nedelje pred britanski referendum o članstvu u EU u četvrtak. Mada izveštaji kladioničara pokazuju 80 odsto šansi za ostanak Britanije u Uniji, istraživanja javnog mnjenja predviđaju “mrtvu trku”, pri čemu oko 10 odsto glasača tek treba da odluči “kojim putem da krene”.

Glasanje za izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije moglo bi da ima značajne ekonomske posljedice“, naglasila je Jelen u obraćanju pred senatskim Odborom za bankarstvo.

Stiven Inis, viši trgovac u kompaniji za trgovanje valutama Oanda u azijsko-pacifičkom regionu, kaže da “kretanje američkog dolara diktira cijene nafte”.

Ministarstvo za energetiku SAD treba danas da objavi podatke o nedjeljnom stanju zaliha, dan nakon što je izvještaj Američkog instituta za naftu pokazao veći pad zaliha nego što je očekivano, podsjeća francuska agencija.

Bizbis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *