Negativna uvjerenja moraju da nestanu ako želite da uspijete

Dodajte komentar

„Sve što radim zahtijeva veliki trud“, „Drugi su bolji od mene“, „Da bismo uspjeli, moraćemo puno da se borimo“. Ovo su samo neka od ograničavajućih uvjerenja na koja nailazim. Ljudi ih najčešće nisu ni svesni, kao ni njihovog nesumnjivog uticaja na uspjeh.

Zašto su uvjerenja bitna?

Uvjerenja su početna tačka svakog uspjeha. Akcija je neophodna, ali i takozvani „mindset“, odnosno stanje uma. Da li bi Google doživio toliki uspjeh da nije imao jaku korporativnu kulturu utemeljenu na pravim uvjerenjima? Mislite li da bi Novak Đoković osvojio tolike turnire da nije vjerovao da može? Male su šanse. Postaviti snažna i pozitivna uvjerenja je imperativ za mijenjanje destruktivne navike, a to je navika na neuspjeh.

Zašto pozitivno razmišljanje nekada ne pomaže

Da li ste se ikada zapitali zašto vam ne uspijeva da se iz loše situacije izvučete misleći pozitivno? Zašto se kod vas ništa nije promijenilo iako mnogi kažu da to pomaže? Zbog vaših uvjerenja. Prvo morate da promijenite loša uvjerenja da bi pozitivno razmišljanje promijenilo trenutnu situaciju, odnosno vaš pogled na nju. Problemi moraju da se rješavaju od korjiena, a ne od vrha, dubinskim, a ne površnim pristupom.

Kako prepoznati loša uvjerenja?

Sve ono u čemu niste zadovoljni – posao, finansije odnosi sa ljudima… odraz su vaših uvjerenja. Što više negativnih uvjerenja imate, to će vaše stanje na nekom planu biti lošije. Nedavno sam imao koučing iskustvo sa jednim prodajnim timom sa kojim sam počeo da radim jer nije donosio željene rezultate u prodaji. Ispostavilo se da je dio problema bio u eksternom fokusu kontrole, odnosno uvjerenju da su spoljašnji faktori odgovorni za njihove (ne)uspjehe, kao što su budžet ili vrijeme. Kada su shvatili da su oni ti koji u najvećoj mjeri mogu da kontrolišu i unaprijede sopstvene rezultate, a zatim prošli kroz koučing sesije, došlo je i do željenih rezultata.

Kako mijenjati loša uvjerenja?

Da biste napravili iskorak u vašim uvjerenjima za svako loše uvjerenje koje imate, morate da pronađete njegovu suprotnu, pozitivnu verziju. Morate raditi na transformaciji uvjerenja, a ne njihovom odbacivanju.

Jedna klijentkinja imala je problem sa niskim samopouzdanjem. Kako bih problem riješio sistematski, a ne samo trenutno, pošao sam od njenih uvjerenja. Ona je već dugo mislila da su drugi bolji od nje i da je njen doprinos timu u kome se nalazi minimalan. Rekao samo joj da razmisli kako bi promijenila ovo loše uvjerenje. Prilagodila ga je tako da može najbolje da ga prihvati: „Neki su možda bolji od mene trenutno i to je u redu. Idem svojim tempom, radim najbolje što umijem i biću superiorna u onome što radim ako nastavim da učim, izvlačim pouke i ne odustajem. Takođe, radiću da poboljšavam sebe i svoje vještine, i  da se manje poredim sa drugima“. Ovako definisano uvjerenje osnaživalo ju je da svaki dan bude bolja i da ne misli da je lošija od drugih. U ovom slučaju jedino što je bilo loše je njeno uvjerenje koje, na sreću i uz dovoljan rad, može uspješno da se mijenja.

Piše: Hans Buster, Synergy Talents 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *