Majkrosoft ulazi u biznis sa marihuanom

Dodajte komentar

Majkrosoft je najavio saradnju sa start ap-om KIND Financial, provajderom softvera koji pomaže vladama država da prate tržište kanabisa. Majkrosoftov tim će, kako pišu mediji, pomagati klijentima da prolaze kroz propise i zakone, dok će istovremeno pratiti legalno tržište marihuane i sprečavati da proizvod dospije na crno tržište.

Da li je kompanija još jednom prepoznala pravi trenutak da uđe na pravo tržište, ostaje da se vidi. Internet i marihuana su odavno spojeni, ako se uzme u obzir da je upravo kesica marihuane bila prva stvar koja je prodata i kupljena preko interneta, prema pisanju britanskog Gardijana. List je naveo podatak iz knjige Džona Markofa da su studenti Stenforda 1971. ili 1972, koristeći Arpanet račune univerzitetske laboratorije obavili komercijalnu transakciju sa svojim kolegama sa tehnološkog instituta Masačusets. Prije Amazona i prije eBay-a, prije više od 40 godina, studenti su koristili mrežu da tajno ugovore prodaju nepoznate količine marihuane.

Ali to su bile ilegalne radnje. Danas, Kind prodaje svoj softver za praćenje legalnog tržišta marihuane kompanijama i vladama država. Kompanija se ovim poslom bavi već tri godine, a zahvaljujući ovoj saradnji, sada će biti u prilici da radi na cloudu vlade SAD-a.

Kindov softver, koji se zove Agrisoft Seed to Sale, premošćuje pukotine između biznisa koji se bave marihuanom, regulatornih agencija i finansijskih institucija, i prati legalno tržište kanabisa “od sadnje do prodaje”, navedeno je u saopštenju kompanije.

U saopštenju koje je Majkrosoft dao BBC-ju navodi se da Kind Financial pomoću podataka na cloudu vlade SAD-a pomaže agencijama da regulišu i prate kontrolisane supstance, i da upravljaju usklađivanjem sa lokalnim zakonima i propisima.

U Kindu navode da je Majkrosoftova cloud platforma Azure jedina koja je “dizajnirana tako da sadrži podatke o državnim standardima za precizno regulisane programe upotrebe kanabisa”.

Sjedište Majkrosofta je u Kaliforniji u kojoj je kanabis legalan. Osnivač Majkrosofta, Bil Gejts, inače je ranije glasao za legalizaciju marihuane. “U pitanju je eksperiment, i vjerovatno bi bilo dobro da se efekti legalizacije prvo probno prate u nekoliko američkih država prije nego što se legalizacija usvoji kao nacionalna strategija”, rekao je Bazfidu 2014.

Aljaska, Kolorado, Oregon, Vašington, već su legalizovali upotrebu marihuane kod odraslih osoba u rekreativne i medicinske svrhe. Još 20 američkih država legalizovalo ju je samo u medicinske svrhe.

Mnogi bi rekli da je u pitanju odličan poslovni poduhvat. Otkada je osvojio svijet Office-om, Majkrosoft kao da se malo uspavao i “zatajio”, pa je pravio propuste u prepoznavanju novih trendova, prvo interneta, a kasnije i mobilnih komunikacija, zahvaljujući čemu su ga delimično iz igre izbacile nove velike kompanije Google i Facebook, a potom i Apple. Pokušavajući da nastavi svoj rast, kompanija eksperimentiše sa virtualnom realnošću, ulaže u razvoj samovozećih automobila, ulazi u posao sa LinkedInom… Ne bi li pojačao svoje učešće u trgovini na internetu koja mu je slaba karika, krajem prošle godine sklapa posao sa ConsenSys-om i dodaje Ethereum blockchain na Windows platformu.

Očekuje se da će legalno tržište marihuane doživjeti potpunu ekspanziju. rasti enormnim stopama. Samo u Sjedinjenim Državama očekuje se njegova enormna stopa rasta od oko 25% ove godine i predviđa se da će premašiti šest milijardi dolara. Međutim, do 2020. godine očekuje se da će to tržište narasti do 25 milijardi dolara. Ovo nisu prevelike cifre za gigantsku kompaniju kao što je Majkrosoft, ali je važno da opet budu kompanija koja diktira i prati trendove.

Ekonomski online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *