Tržište rada: Najviše se traže profesori matematike, inženjeri građevinarstva, farmaceuti

Dodajte komentar

 

Prema podacima ZZZCG, na tržištu rada u Crnoj Gori je u vidu ponude, tražnje i zapošljavanja, u toku godine prosječno prisutno oko 750 zanimanja sa visokom stručnom spremom sistematizovanih u 60 grupa zanimanja, odnosno područja rada.

Kod zanimanja sa visokim obrazovanjem ponuda, nominalno posmatrano najviše prevazilazi tražnju kod grupe zanimanja vaspitača i nastavnika društveno-humanitarnih oblasti, menadžera i organizatora, ekonomista i pravnika. Ove grupe zanimanja čine više od 55 odsto ponude visokoškolaca.

Podaci ZZZCG govore da su u 2015. godini deficitarna zanimanja profesor matematike (na birou rada ima ih devet, a oglašeno je 178 mjesta), inženjer građevinarstva (na birou je njih 63, a oglašeno je 161 mjesto), farmaceut (prijavljeno je njih 11 na birou, dok je oglašeno 86 mjesta), inženjer elektrotehnike za energetiku (na birou je prijavljeno njih 14, a oglašeno je 60 mjesta). S druge strane neka zanimanja nijesu tražena, a prijavljenih na birou baš sa tom strukom ima mnogo pravnik (oglašeno 589 mjesta, a na birou je prijavljeno 859), profesor engleskog (na birou ih je 303, a oglašeno je 136 mjesta) i ekonomista (na biro je prijavljeno 510, a oglašeno je 388 mjesta).

Na nedavno održanom okruglom stolu na temu reforme visokog obrazovanja moglo se čuti da studenti bolonjskog sistema znanjem i sposobnostima ne zadovoljavaju tržište rada – stvarajući takvu sliku o visokom školstvu većina svršenih srednjoškolaca od starta ne shvata fakultet za ozbiljno, te ne gledaju na to kao na put napretka. Nerijetko se može čuti da mladi nastavljaju školovanje jer “danas svako može završiti fakultet” ili da time dobijaju na vremenu do prvog “pravog” posla. Međutim, ima i onih sa jasnom vizijom o budućem zanimanju i jakom željom za usavršavanjem.

S druge strane, razlozi zbog kojih maturanati ne nastavljaju školovanje jesu njihovo mišljenje da visoko obrazovanje ne garantuje bolje i brže zaposlenje, nedostatak finansijskih sredstava, ali i slab uspjeh u školi.

Dnevne novine, CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *