Tri dobra razloga za investitore da ne podliježu “brexit” panici

Dodajte komentar

Referendum o statusu Velike Britanije u EU protekle je nedjelje rasplamsao maštu i strahove učesnika na tržištu, međutim postoje tri “dobra razloga” za investitore da ne podliježu panici, smatraju analitičari “Capital Economics”.

1. Neizvjesnost je najveći pokretač straha

Julian Jessop, analitičar tržišta u ” Capital Economics” kaže da postoje “dobri razlozi” zbog kojih bi Brexit mogao biti manje dramatičan nego što izgleda i navodi tri zbog kojih, posebno, može biti ograničen rast jena i zlata.

Nervoza na tržištu odražava činjenicu da još niko ne može predvideti rezultate glasanja 23.juna”, kaže on.

Dok ankete daju prednost izlasku V.Britanije iz EU, kladioničari tipuju na ostanak. Neizvjesnost je nešto od čega tržišta najviše strahuju. Barem će se toga riješiti u petak, kaže Jessop.

2. Brexit se može korigovati

Izglasavanje Brexit-a, odlaska iz EU, ne znači da će se veze Velike Britanije i Evropske Unije prekinuti nakon 24.juna. Iako se rezultati referenduma ne mogu ignorisati, mnogi poslanici u parlamentu V. Britanije koji se zalažu za ostanak u EU imaju priliku prolongirati konačnu odluku.

Čak i najvatreniji pobornici napuštanja EU sugerišu da Brexit ne bi trebao zaživjeti do 2020. godine. To znači da ima dovoljno vremena za dogovore kako bi se izbjegle veće posljedice i regulisali trgovinski sporazumi V. Britanije sa Evropom, i ostatkom svijeta, smatra analitičar “Capital Economics”.

3. Prestaće se sa plašenjem tržišta 

Retorika plašenja tržišta koja dolazi iz oba tabora, nakon referenduma će se stišati.

Oni koji zagovaraju ostanak zemlje u Evropskoj uniji podstiču strah od Brexit-a kako bi uticali na glasače”, kaže Jessop. “Ali kada glasanje bude završeno, bićemo svjedoci kako umjesto glasača ubjeđuju investitore da poslujuZato mislim da će nemir koji vlada tržištima biti kraćeg vijeka od drugih strahova“, kaže on.

Gde Investirati

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *