Tesla i Njegoš za tri centa

Dodajte komentar

Ot­kup sta­rih nov­ča­ni­ca, di­na­ra i per­pe­ra sve je vi­še ak­tu­e­lan, pa su gra­đa­ni iz­va­di­li za­li­he sta­rog nov­ca ko­je su ču­va­li de­ce­ni­ja­ma, ali ih ci­je­ne ni­je­su baš ob­ra­do­va­le. Gra­đa­ni naj­vi­še ima­ju pa­pir­nih nov­ča­ni­ce od­no­sno di­na­re od 1966. do 1994. go­di­ne me­đu­tim, ci­je­na ot­ku­pa tog nov­ca je upra­vo naj­ma­nja.

Di­na­ri sa li­ko­vi­ma Iva An­dri­ća, Ni­ko­le Te­sle, Ka­ra­đor­đa, Nje­go­ša vri­je­de sve­ga od tri do pet cen­ti, u za­vi­sno­sti od oču­va­no­sti.

Ot­ku­plji­va­či tvr­de da gra­đa­ni je­di­no mo­gu dobro za­ra­di­ti ako ima­ju di­na­re iz 1884. i 1885. go­di­ne i per­pe­re s po­čet­ka 20. vi­je­ka.

Što se ti­če sta­rog cr­no­gor­skog nov­ca, ve­li­ka je po­tra­žnja za nov­ča­ni­com od 100 perpera iz 1912. go­di­ne. Po­je­di­ni ko­lek­ci­o­na­ri sta­rog nov­ca iz ino­stran­stva ja­vlja­li su se i nu­di­li čak i do pet hi­lja­da eura za tu nov­ča­ni­cu. Međutim, sa­mo nam se ja­vio je­dan gra­đa­nin sa nov­cem iz to­ga pe­ri­o­da, ali na­kon što se ras­pi­tao o vri­jed­no­sti tog per­pe­ra, od­u­stao je od pro­da­je jer sma­tra da ga mo­že pro­da­ti vi­še – re­kli su „Da­nu” ot­ku­plji­va­či.

Na mno­go­broj­nim saj­to­vi­ma u Cr­noj Go­ri ot­ku­plji­va­či nu­de za ko­va­ne nov­ča­ni­ce od pet per­pe­ra iz 1912. go­di­ne 320, od­no­sno iz 1914. go­di­ne 330 eura. Ko­va­na nov­ča­ni­ca od jed­nog per­pe­ra iz 1909. go­di­ne vri­je­di 38 eura, od­no­sno iz 1914. go­di­ne 65 eura.

Otkupljivači naglašavaju da sta­ri no­vac naj­vi­še ot­ku­plju­ju za ko­lek­ci­o­na­re ko­ji su ma­hom iz ino­stran­stva.

Ko­lek­ci­o­na­ri su tra­ži­li nov­ča­ni­cu od sto di­na­ra iz 1884. i de­set di­na­ra iz 1885. go­di­ne i za njih nu­di­li i po dvi­je hi­lja­de eura ali tog nov­ca go­to­vo da ne­ma ni­gdje. Gra­đa­ni uglav­nom nu­de, u čak 90 od­sto slu­ča­je­va in­fla­tor­ni no­vac ko­ji ni­je baš na ci­je­ni – ka­zao je on.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *