Slovenija: Preduzeća plaćaju za držanje novca u bankama

Najveća banka u Sloveniji NLB je preduzećima počela naplaćivati tzv. ležarinu ako na računu imaju više od tri miliona eura.

Za dvije sedmice će ležarinu za sredstva na računima takođe uvesti Abanka, a očekuje se da će nakon njih to učiniti i druge banke, izvijestio je ljubljanski Dnevnik.

Ovo je prelomna odluka. Trideset godina sam bankar i ne mogu se sjetiti da se tako nešto kod nas dogodilo”, kazao je sagovornik Dnevnika koji nije želio biti imenovan.

Iznos koje preduzeća imaju na depozitima se u godini do aprila povećao za 36 posto, što je jedan od glavnih razloga za strmogljavljivanje kamatnih stopa na depozite. U Banci Slovenije su izbjegavali neposredne komentare na uvođenje novih bankarskih naknada za pravne osobe, no guverner Boštjan Jazbec je nedavno istakao da fenomen kretanja novca na depozite po viđenju nije karakteristika samo Slovenije.

To se događa svugdje u eurozoni, koja ima niske kamatne stope, zbog čega se štediše odlučuju za veću likvidnost na uloge po viđenju”, kazao je Jazbec.

Banke trenutno, prema procjenama sagovornika lista, Dnevnika sličnim mjerama neće pogoditi fizička lica.

Indikator

Check Also

Lučić: Cilj nam je da se širimo na nova tržišta, kao što su Sjeverna Makedonija, Njemačka i Švajcarska

Vladimir Lučić, generalni direktor Telekoma Srbija, učestvovao je na Regionalnoj konferenciji o trendovima u telekomunikacijama …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *