Narodne banke Kine i Srbije zaključile valutni swap aranžman

Narodna banka Kine i Narodna banka Srbije (NBS) zaključile su bilateralni valutni swap aranžman kojim je omogućena razmjena nacionalnih valuta Srbije i Kine, putem pojedinačnih transakcija dvije centralne banke, u vrijednosti do 1,5 milijarde kineskih juana (CNY), odnosno 27 milijardi dinara, saopštila je NBS.

Kako se navodi u saopštenju, sporazum je potpisan u petak 17. juna, a svrha svop aranžmana je unaprjeđenje bilateralne trgovine i direktnih ulaganja radi ekonomskog razvoja dvije zemlje, kao i podrška očuvanju i jačanju stabilnosti finansijskog sistema.

Aranžman predstavlja korak dalje u unaprjedjenju kinesko-srpske monetarne i finansijske saradnje i potvrdu brzorastućih investicija i trgovinskih odnosa.

U ime Narodne banke Srbije aranžman je potpisala guvernerka Jorgovanka Tabaković i to je prvi aranžman te vrste sa drugom centralnom bankom, navodi se u saopštenju.

Sporazum je, kao raspoloživa finansijska linija s Narodnom bankom Kine, zaključen na period od tri godine uz mogućnost obnavljanja.

Svop aranžman potpisan je u okviru posjete najviše državne delegacije Republike Kine, koju predvodi kineski predsjednik Si Djinping.

SeeBiz

Check Also

Pržno dobilo novo šetalište

Pržno je dobilo novo šetalište, koje je sinoć svečano otvoreno u okviru manifestacije “Budvanske večeri”.

One comment

  1. izradise nas ko mlade majmune

Leave a Reply

Your email address will not be published.