Narodne banke Kine i Srbije zaključile valutni swap aranžman

Narodna banka Kine i Narodna banka Srbije (NBS) zaključile su bilateralni valutni swap aranžman kojim je omogućena razmjena nacionalnih valuta Srbije i Kine, putem pojedinačnih transakcija dvije centralne banke, u vrijednosti do 1,5 milijarde kineskih juana (CNY), odnosno 27 milijardi dinara, saopštila je NBS.

Kako se navodi u saopštenju, sporazum je potpisan u petak 17. juna, a svrha svop aranžmana je unaprjeđenje bilateralne trgovine i direktnih ulaganja radi ekonomskog razvoja dvije zemlje, kao i podrška očuvanju i jačanju stabilnosti finansijskog sistema.

Aranžman predstavlja korak dalje u unaprjedjenju kinesko-srpske monetarne i finansijske saradnje i potvrdu brzorastućih investicija i trgovinskih odnosa.

U ime Narodne banke Srbije aranžman je potpisala guvernerka Jorgovanka Tabaković i to je prvi aranžman te vrste sa drugom centralnom bankom, navodi se u saopštenju.

Sporazum je, kao raspoloživa finansijska linija s Narodnom bankom Kine, zaključen na period od tri godine uz mogućnost obnavljanja.

Svop aranžman potpisan je u okviru posjete najviše državne delegacije Republike Kine, koju predvodi kineski predsjednik Si Djinping.

SeeBiz

Check Also

Centralna banka Rusije predložila potpunu zabranu kriptovaluta

Centralna banka Rusije predložila je danas potpunu zabranu izdavanja, “rudarenja” i prometa kriptovaluta u Rusiji, …

One comment

  1. izradise nas ko mlade majmune

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *