Inflacija u maju 0,6 odsto

Dodajte komentar

Mjesečna inflacija u maju, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena, iznosila je 0,6 odsto, pokazuju podaci Monstata.

Potrošačke cijene su u maju bile u prosjeku više 0,6 odsto u odnosu na april, dok su u odnosu na maj prošle godine bile u prosjeku niže 0,3 odsto“, navodi se u saopštenju.

Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena usluga smještaja, povrća, voća, goriva i maziva za motorna vozila, farmaceutskih proizvoda, ribe i morskih plodova.

Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni rast cijena zabilježen je u grupama hoteli i restorani 2,1 odsto, hrana i bezalkoholna pića 1,2 odsto, zdravlje 0,5 odsto, prevoz 0,4 odsto i komunikacije 0,2 odsto.

Pad cijena zabilježen u grupama odjeća i obuća 0,9 odsto, ostala dobra i usluge 0,8 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva i namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana po 0,5 odst i rekreacija i kultura 0,3 odsto.

Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.

Pozitivne godišnje stope inflacije u maju su zabilježene u grupama hoteli i restorani 4,1 odsto, odjeća i obuća 2,8 odsto, alkoholna pića i duvan 2,3 odsto, zdravlje dva odsto, komunikacije 0,4 odsto, rekreacija i kultura 0,3 odsto i namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 0,1 odsto.

Negativne godišnje stope zabilježene su u grupama prevoz 7,6 odsto, ostala dobra i usluge 1,6 odsto, hrana i bezalkoholna pića 1,5 odsto i stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 0,7 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *