Državne kompanije i dalje troše novac mimo tendera, Elektroprivreda prednjači

Dodajte komentar

Pred­u­ze­ća u ko­ji­ma je dr­ža­va osni­vač, njih 15, pri­ja­vi­lo je Upra­vi za jav­ne na­bav­ke da su to­kom 2015. go­di­ne po­tro­ši­li 2.844.303 eura za na­bav­ku ro­be i uslu­ga bez ras­pi­si­va­nja ten­de­ra. Naj­ve­ću po­tro­šnju sred­sta­va bez po­kre­ta­nja tender­ske pro­ce­du­re ima­la je Elek­tro­pri­vre­da Cr­ne Go­re (EPCG) i to u iz­no­su od 1.541.569 eura.

Predsjednik Odbora direktora EPCG je Srđan Kovačević, dok je izvršni direktor ove kompanije Stefano Pastori.
Za­kon o jav­nim na­bav­ka­ma omo­gu­ću­je i na­bav­ku ro­be i uslu­ga mi­mo ten­de­ra, ali su te pro­ce­du­re če­sto spor­ne, zbog če­ga NVO sek­tor već go­di­na­ma upo­zo­ra­va da su ne­po­sred­ni spo­ra­zu­mi plod­no tle za ko­rup­ci­ju i fa­vo­ri­zo­va­nje po­je­di­nih fir­mi i stva­ra­nje ne­po­šte­ne tr­ži­šne utak­mi­ce. Pre­ma za­ko­nu, ne­po­sred­ni spo­ra­zum je di­rekt­ni do­go­vor iz­me­đu na­ru­či­o­ca i po­nu­đa­ča o uslo­vi­ma jav­ne na­bav­ke.

Pri­je po­kre­ta­nja po­stup­ka jav­ne na­bav­ke, na­ru­či­lac je du­žan da pri­ba­vi sa­gla­snost nad­le­žnog or­ga­na o is­pu­nje­no­sti uslo­va za spro­vo­đe­nje po­stup­ka.

EPCG je u do­ku­men­tu ko­ji je do­sta­vi­la Upra­vi za jav­ne na­bav­ke na pre­ko 160 stra­na obra­zlo­ži­la šta su sve iz­mi­ri­va­li bez pret­hod­nog ras­pi­si­va­nja ten­de­ra. Po­ja­sni­li su da su bez pret­hod­nog ras­pi­si­va­nja ten­de­ra pla­ća­li po­je­di­ne vr­ste elek­tro ma­te­ri­ja­la, ko­ri­šće­nje di­za­li­ce, is­ko­pe stu­bo­va, alat, oprav­ke auta, iz­ra­du ele­bo­ra­ta, tran­sport, gu­me…

Ta­ko­đe, mi­mo ten­de­ra su pla­ća­li re­gi­stra­ci­ju vo­zi­la, na­ba­vlja­li za­štit­nu opre­mu, raz­ne ma­te­ri­ja­le i ko­ri­sti­li uslu­ge oprav­ke.

EPCG ni­je je­di­na ima­la ve­li­ke tro­ško­ve, a da ni­je ras­pi­si­va­la jav­ne ogla­se. Elek­tro­pre­no­sni si­stem je po­tro­šio 270.269 eura na pla­ća­nje ro­be i uslu­ga pred­u­ze­ći­ma sa ko­ji­ma se di­rekt­no do­go­va­ra­la ku­po­vi­na.

Apo­te­kar­ska usta­no­va Mon­te­farm je bez ras­pi­si­va­nja ten­de­ra po­tro­ši­la 180.000 eura. Taj no­vac ni­je oti­šao na na­bav­ke ne­do­sta­ju­ćih lje­ko­va, već za pla­ća­nje ra­ču­na, za­kup, pla­ća­nje kan­ce­la­rij­skih po­trep­šti­na i raz­ne uslu­ge.

Pred­u­ze­će Že­lje­znič­ki pre­voz je za raz­ne tro­ško­ve i ku­po­vi­nu ro­ba i pla­ća­nje uslu­ga po­tro­šio 146.575 eura, dok je fir­ma Cr­no­gor­ska plo­vid­ba bez ten­der­skih pro­ce­du­ra ras­ho­do­va­la 101.594 eura.

Mi­mo ten­de­ra Mon­te­ne­gro bo­nus po­tro­šio je 90.630 eura, a Že­lje­znič­ka in­fra­struk­tu­ra 91.572. Na isti na­čin Jav­no pred­u­ze­će Mor­sko do­bro po­tro­ši­lo je 78.349 eura, Po­šta Cr­ne Go­re 69.571, a Ra­dio-te­le­vi­zi­ja (RTCG) 66.771 euro.

Pred­u­ze­će Na­ci­o­nal­ni par­ko­vi Cr­ne Go­re ni­je ras­pi­si­va­lo ten­de­re za pla­ća­nje ro­be i uslu­ga ukup­ne vri­jed­no­sti 60.828eura. Aero­dro­mi Cr­ne Go­re bez spro­vo­đe­nja ten­der­skih pro­ce­du­ra po­tro­ši­li su 44.339 eura, Mon­te­kar­go 44.332, a Odr­ža­va­nje že­lje­znič­kih i vo­znih sred­sta­va 39.609 eura.

Ge­ne­ral­ni se­kre­ta­ri­jat Vla­de i mni­star­stva su to­kom 2015. go­di­ne bez ras­pi­si­va­nja ten­de­ra po­tro­ši­li oko tri mi­li­o­na eura.

Vla­da i nje­ni re­so­ri su, ko­ri­ste­ći in­sti­tut ne­po­sred­nog spo­ra­zu­ma, od­no­sno di­rekt­nog do­go­vo­ra sa fir­ma­ma, ku­po­va­li raz­ne po­trep­šti­ne, pa čak i ula­zi­ni­ce za fud­bal­ske i ko­šar­ka­ške utak­mi­ce, pla­ća­li za­kup te­re­na za ma­li fud­bal, slat­ki­še, ra­ki­ju, te­le­fo­ne, usi­si­va­če, ra­ču­na­re, jel­ke, po­klo­ne za No­vu go­di­nu, avi­on­ske kar­te, gu­sle i cr­no­gor­ske ka­pe, be­bi opre­mu, svi­nje, knji­gu „Gor­ski vi­je­nac”, vo­du…

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *