Brexit: Ekonomska katastrofa za Britaniju, politička za Evropu?

Dodajte komentar

Sljedeći u redu onih koji ukazuju na neslućene posljedice britanskog izlaska iz Evropske unije je Paul Achleitner, prvi čovjek njemačke Deutsche Bank.

Prema kvotama na kladionicama, Britanci će na referendumu, međutim, većinom glasati za ostanak Velike Britanije u Evropskoj uniji. Nadam se da će biti tako. Brexit bi bio ekonomska katastrofa za Britaniju i politička katastrofa za EU“, upozorio je u Njujorku Achleitner i pridružio se kolegama iz velikih finansijskih institucija, kao što su JP Morgan i HSBC Holding.

Neki predviđaju ozbiljne turbulencije na finansijskim tržištima, dugoročnu nesigurnost u Velikoj Britaniji i gubitke radnih mjesta u londonskoj finansijskoj industriji.

Tržišta dionica su u posljednjih nekoliko dana opsjednuta strahom od onoga što će se dogoditi na referendumu 23. juna. Vodeći indeksi u Njujorku prošle sedmice izgubili su na vrijednosti više od jedan posto, frankfurtski DAX30 više od dva posto. Londonski FTSE100 je sredinom sedmice skliznuo ispod 6.000 bodova, a mediji su pisali da su za četiri uzastopna negativna dana vodeće britanske korporacije izgubile gotovo sto milijardi funti tržišne vrijednosti. Krajem sedmice, raspoloženje se propravilo i FTSE100 je opet “pobijedio” granicu od 6.000 bodova. Morgan Stanley predviđa da bi FTSE mogao pasti na 5000 bodova ako se Brexit ostvari, u protivnom može se povećati za 14 posto, napisali su u bilješci svojim klijentima.

Mogući britanski izlazak iz EU-a će, naravno, uzburkati valutna tržišta. Britanska funta mogla bi pasti za dodatnih deset posto, status sigurnog utočišta će i dalje uživati švajcarski franak i japanski jen, koji je ove godine među deviznim trgovcima vrlo poželjan, jer je dobio više od petnaest posto vrijednosti.

Franak je, međutim, ove godine narastao manje od četiri posto. U svakom slučaju, ostaje nejasno zašto investitori radije preferiraju jen nego franak, s obzirom da su u obije zemlje kamatne stope, koje su glavni pokretač kretanja na tržištima valuta, prošle godine ostale stabilne.

No, jen je, kad god Bank of Japan nije ispunila očekivanja o novim likvidnosnim mjerama, dodatno jačao.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *