Bitcoin ponovno oštro raste, ove godine vrijednost porasla za čak 200%

Dodajte komentar

O Bitcoinu se obično piše kada mu vrijednost drastično pada ili kada cijena „leti u nebo“. Budući da smo sada u fazi velikog uzleta vrijednosti kratko ćemo se osvrnuti na razloge ovog trenda.

Virtualna valuta trenutno vrijedi 745 dolara i tu je vrijednost dosad dostigla dva puta, prvi put tokom „balona“ oko Božića 2013. i drugi put kada je vrijednost nakon istog počela da pada.

Nakon što je prije godinu dana bio na približno 230 dolara, vrijednost je polagano počela rasti, a u posljednjih nekoliko nedjelja je potpuno podivljala. Svi bi, svakako, želeli da znamo šta je uzrok takvog naglog porasta vrijednosti, ali, kako to biva sa svim stvarima s kojima se trguje, ne postoji precizno i egzaktno objašnjenje, no o nekim se razlozima ipak može ozbiljno nagađati.

Prvi među njima je ‘halving‘ (najlakše bismo to preveli kao prepolavljanje). Jeste li već čuli za taj izraz? Ako niste, a pratite Bitcoin, očekujte da će vijesti sljedećih mjeseci biti preplavljene njime. Bitcoin je, naime, napravljen kao deflaciona valuta. Najveći mogući broj Bitcoina na tržištu biće 21 milion novčića, što znači da će ih se sve manje moći nabaviti putem mininga. To će se dogoditi zato što se, zahvaljujući unaprijed postavljenom maksimalnom broju, vrijednost koju steknete miningom prepolavlja nakon svakih obrađenih 210 hiljada blokova.

Sve je počelo s 50 novčića po bloku, krajem 2012. to je smanjeno na 25 novčića, a za tri nedjelje možete očekivati pad vrijednosti na 12,5 novčića po bloku. Budući da će se onima koji se bave miningom uskoro prepoloviti prihodi prirodna reakcija tržišta na to je porast vrijednosti.

Bitcoin Core je kod koji pokreće cijeli Bitcoin sistem. Održava ga pouzdana mala grupa ljudi koji su odgovorni za razvoj te kriptovalute. Tim trenutno radi na nekoliko velikih unapređenja koja bi ponajprije trebala da povećaju kapacitet i brzinu mreže kako bi što više transakcija moglo biti sprovedeno u što kraćem vremenu. Premda su detalji tog procesa uglavnom tehničke prirode, novosti u korištenju Bitcoina zasigurno su jedan od razloga naglog porasta vrijednosti.

Zadnji od razumnih razloga koji bi mogli da podstaknu ovakav rast je trenutna situacija u svijetu. Potencijalni izlazak Ujedinjenog kraljevstva iz EU, američki predsjednički izbori i potencijalna stagnacija azijskog tržišta događaji su koji utiču na ekonomiju i unose nesigurnost kod investitora. Svaki put kada se pojavi tako složena i neizvjesna situacija ulagači se okreću sigurnijim investicijama poput zlata. Premda Bitcoin nije tipična sigurna investicija, to bi se u ovim ekonomskim uslovima moglo početi mijenjati, posebno zbog činjenice da velik broj kineskih investitora traži gdje će sačuvati svoj novac, a da pritom nije na dohvat ruke njihovoj Vladi i strogim regulatornim odredbama.

Šta god bio razlog naglom porastu vrijednosti Bitcoina neke stvari treba imati na umu. Svaki put kada vrijednost nečega naglo raste važno je biti racionalan. Mnogi koji trguju Bitcoinima vjerovatno su ljuti na sebe što nisu uzeli veću količinu prije godinu dana, pa čak i prije nedjelju dana. Neki, pak, osjećaju želju da što više ulože u tu kriptovalutu jer se nadaju daljem velikom rastu. Što je vjerovatno gadna greška. Svi koji s pažnjom prate događaje oko Bitcoina svjesni su koliko je on nepouzdan i njegovi pomaci se ne događaju uvijek u skladu fundamentalnim pokazateljima. Ako niste iskusan ulagač, vjerovatno ćete izgubiti novac. U slučaju Bitcoina to bi vam se moglo dogoditi i ako imate puno iskustva…

ICT Business

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *