Volite li da idete na posao? Ovo su zemlje sa najsrećnijim zaposlenima

Uprkos tendencijama da se žale na posao, čini se da je većina ljudi zapravo zadovoljna svojim poslom. U prosjeku 71 odsto zaposlenih ima pozitivan stav prema svom radnom mjestu, navode rezultati Edenred-Ipsos barometra, prema izstraživanju koje je sprovedeno u 15 zemalja, a u kome je učestvovalo više od 14.000 ljudi.

Nivoi zadovoljstva znatno variraju od zemlje do zemlje, pa tako 88 odsto indijskih ispitanika navodi da je zadovoljno svojim poslom, dok je svega 44 odsto zadovoljnih japanskih radnika. Sa visoko zadovoljnim radnicima kao druga zemlja kotira se Meksiko (81%), slijede SAD, Čile i Brazil koji dele treće mesto sa 77% zadovoljnih radnika.

Ispitanici su odgovarali na deset pitanja, koja su svrstana u tri grupe: sredina u kojoj rade, uvažavanje i emocije.

U prosjeku zaposleni su zadovoljni stavkama koje se odnose na radno okruženje, uključujući opremu, balans između posla i privatnog života i činjenice da imaju jasnu ideju o tome šta se od njih očekuje. Zapolseni pak nisu pretjerano zadovoljni stavkama koje se odnose na uvažavanje i emocije.

Kada je u pitanju emocionalno zadovoljstvo koje se odnosi na to da zaposleni vole ujutru da dolaze na posao, interesantan posao i povjerenje u svoju profesionalnu budućnost, najbolje se rangiraju Indija, Meksiko, Brazil i Čile.

Rezultati po kategorijama su uravnoteženi u Španiji, Velikoj Britaniji i SAD, iako su istraživači utvrdili da radna mjesta u ovim zemljama karakteriše nedostatak emocija.

U Belgiji, Francuskoj i Njemačkoj radnici su najmanje zadovoljni poštovanjem od strane menadžmenta.

Posljednji na listi je Japan gdje prema rezultatima istraživanja zaposleni znatno manje uživaju u poslu od globalnog prosjeka. Međutim, njihovo zadovoljstvo radnim okruženjem je znatno veće, jer prevashodno ističu da imaju jasnu ideju o tome šta se od zaposlenih očekuje.

Bizlife

Check Also

Konstituisan OU metalurgije i metaloprerađivačke industrije

Novi saziv Odbora udruženja metalurgije i metaloprerađivačke industrije Privredne komore Crne Gore konstituisan je 22. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.