Kostić i Emilfarb ne daju hotel Mogren

Dodajte komentar

Strateks biznismena Nila Emilfarba i MK grupa srpskog milionera Miodraga Kostića protive se privatizaciji hotela Mogren, za koji Hotelska grupa Budvanska rivijera, čiji su oni manjinski akcionari, namjerava da raspiše tender.

Predstavnik Strateksa u Bordu direktora Budvanske rivijere Branko Popović podnio je ove sedmice ostavku na članstvo u Komisiji za sprovođenje tendera za hotel Mogren, koju je uprava Hotelske grupe osnovala početkom godine.

Popović je o razlozima ostavke i protivljenja raspisivanja tendera, pismeno obavijestio predsjednika Borda direktora Sašu Radovića i izvršnu direktoricu HG Katarinu Kažanegru.

Smatramo da je model zajedničkog ulaganja neadekvatan za ovako atraktivnu lokaciju i za samu HG, a takođe i za turizam u Budvi i Crnoj Gori uopšte. Mislimo da se ni visinom niti tipom garancija, kao ni referentnošću potencijalnog partnera ne može minimizirati rizik da se izgradnja zaustavi na pola puta i da zbog puno mogućih razloga na lokaciji hotela Mogren dobijemo još jednu komplikovanu situaciju kao sto je Rivijera Crystal/Euromix Petrovac ili potpuno promašen projekat kao što je hotel As u Perazića dolu, naveo je Popović.

On je dodao da bi se takva situacija onda morala rješavati aneksima, pregovorima i sudskim procesima i potencijalno bi se opet nanijela velika i finansijska i reputaciona šteta kompaniji, gradu i državi.

Mislimo da je profit koji prepuštamo potencijalnom privatnom investitoru, odnosno partneru dovoljan motiv da u investiciju uđe samostalno. Ovu investiciju je moguće finansirati na razne načine, zaduživanjem kod razvojnih institucija, kod komercijlanih banaka u zemlji i inostranstvu, dokapitalizacijom postojećih akcionara i pošto ove opcije nisu detaljno ispitane, nema smisla praktično se odricati od većinskog vlasništva nad ovako vrijednom imovinom. Sama priprema za tender bi mogla da bude urađena puno bolje kako bi se projekat učinio atraktivnim za što širi krug investitora“, naveo je Popović.

(opširnije u današnjim Vijestima)

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *