Zapošljavanje i ekonomske šanse-fokus podrške SB Crnoj Gori

Dodajte komentar

Odbor izvršnih direktora Grupacije Svjetske banke je danas odobrio novi partnerski okvir za zemlju (CPF) za period 2016-2020 kako bi podržao Crnu Goru na putu prema održivijem i inkluzivnijem rastu.

Novi okvir će selektivno podržati razvojnu agendu Crne Gore, sa posebnim fokusom na kreiranje zapošljavanja i ekonomskih šansi, i obnavljanja fiskalne ravnoteže kako bi se ubrzao dugoročni inkluzivni rast.

Crna Gora se suočava sa značajnim izazovima u stvaranju dobrih radnih mjesta za svoje stanovnike. Rješavanje ovog problema zahtijeva jačanje na strani ponude radne snage, kao i povećanu potražnju za radnom snagom od strane potencijalnih poslodavaca. Mladi koji traže posao treba da imaju relevantne vještine, dok oni sa manjim obimom vještina i osjetljiviji segmenti stanovništva treba da imaju pristup šansama za radna mjesta.

Stvaranje boljih ekonomskih šansi za stanovnike Crne Gore je u središtu naše nove strategije. Mi ćemo nastaviti sa jačanjem sistema obrazovanja i obuke tako da je bolje usklađen sa potrebama tržišta rada koje se stalno razvija, dok ćemo istovremeno investirati u stvaranje šansi za radna mjesta u sektorima kao što su turizam i poljoprivreda“, rekla je Tatiana Proskuryakova, šef kancelarije Svjetske banke u Crnoj Gori.

Svi ogranci Grupacije Svjetske banke će se udružiti da podrže reformu javnog sektora i investicije privatnog sektora kako bi se stimulisao brži i inkluzivniji rast.

Međunarodna finansijska korporacija (IFC) i Multilatelarna agencija za garanciju investicija (MIGA) će procjeniti prilike za privatni sektor.

“IFC će nastaviti da podržava privatni sektor kroz investicije i savjetodavne aktivnosti kako bi ohrabrio ekonomski rast i stvaranje radnih mjesta u Crnoj Gori. IFC će biti angažovan u naporima da privuče učešće privatnog sektora u infrastrukturu, u obnovljivu energiju i projekte povezane sa turizimom, kao i na pomoći pristupu finansiranju preko banaka i mikrofinansijskih institucija i kroz sanaciju nekvalitetnih kredita“, rekao je Thomas Lubeck, regionalni menadžer IFC-a za zapadni Balkan.

Danas, rastući fiskalni deficiti i nivoi javnog duga Crne Gore joj otežavaju da finansira dugoročni razvoj privatnog sektora brzinom koja je potrebna da Crna Gore postane prosperitetna zemlja sa visokim dohotkom i da ide naprijed u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Obnavljanje makroekonomske i fiskalne održivosti i jačanje finansijskog sektora će biti od ključnog značaja za stimulisanje privatnih investicija i ubrzavanje rasta privatnog sektora i stvaranja radnih mjesta dugoročno. To je takođe i prilika da se unaprijedi kvalitet javne potrošnje za inkluzivnije socijalne usluge i usluge zapošljavanja za siromašnje i osjetljive grupe stanovništva, tako da svi građani Crne Gore imaju koristi od budućeg razvoja“, rekla je Ellen Goldstein, regionalni direktor Svjetske banke za zapadni Balkan.

Partnerski okvir za zemlju Grupacije Svjetske banke je pripremljen na osnovu opsežnih konsultacija sa interesnim grupama na različitim nivoima državne uprave, privatnog sektora, akademske zajednice, civilnog društva i međunarodnih razvojnih partnera.

Interesne grupe su saglasne u pogledu potrebe za jačanjem makro-fiskalne otpornosti kao osnova za budući rast i prelazak na model rasta koji pokreće privatni sektor kao sredstvo za stvaranje inkluzivnih radnih mjesta u svim djelovima zemlje.

Novi okvir ukazuje da će indikativni iznos zajmova Crnoj Gori od Svjetske banke biti između 250 i 300 miliona dolara kroz period CPFa, koji će biti primjereni brzini ekonomskih reformi.

Svjetska banka ima tekući portfolio sa četiri aktivnosti u ukupnom iznosu od 120 miliona dolara.

Podrška privatnom sektoru od Međunarodne finansijske korporacije može biti u opsegu od 40 do 60 miliona dolara, zavisno od tržišnih uslova.

IFC trenutno ima tri tekuća projekta čiji je ukupni preostali portfolio 29 miliona dolara.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *