Volkswagen planira velika ulaganja u električne automobile

Dodajte komentar

Njemački proizvođač Volkswagen (VW) najavio je u četvrtak 30 novih modela električnih automobila i velika ulaganja u taj segment transporta u sklopu nove strategije kojom se žele jasno distancirati od skandala s falsifikovanje podataka o ispuštanju izduvnih gasova

Izvršni direktor najvećeg evropskog proizvođača automobila Matthias Mueller kazao je da će biti potrebne ogromne investicije kako bi kompanija prevladala skandal s falsifikovanjem podataka o emisiji štetnih gasova iz dizelskih motora, objavio je BBC.

Mueller je izrazio nadu da će do 2025. godine električni automobili činiti oko 20 do 25 posto njihove godišnje prodaje.

Opisujući “ključne elemente nove strategije grupe”, Mueller je rekao da je cilj VW-a “promijeniti ključno automobilsko poslovanje odnosno – drugim riječima – sprovesti temeljnu reorganizaciju koja će signalizirati spremnost za novo doba mobilnosti”.

VW će se fokusirati na “najatraktivnije i najbrže rastuće tržišne segmente”, rekao je.

Poseban naglasak bit će na e-mobilnosti. Grupa planira široku inicijativu na tom području – namjerava u narednih desert godina da lansira više od 30 električnih vozila s isključivo baterijskim pogonom“, kazao je.

Po njegovim će riječima preobrazba VW-a uključivati ulaganja u visini više desetina milijardi eura, koja će se finansirati uštedama i rezanjem troškova u svim brendovima i svim dijelovima poslovanja.

To će od nas zahtijevati – nakon teške faze povezane s problemom dizelskih motora – da učimo iz grešaka, ispravimo nedostatke i utvrdimo korporativnu kulturu koja je otvorena, temeljena na vrijednostima i ukorijenjena u integritetu“, kazao je Mueller novinarima u sjedištu kompanije u Wolfsburgu.

Seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *