Manjinski akcionari “Plantaža”: Kćerki firmi otpisivali milionske dugove

2 komentara

Kompanija “Plantaže” je kćerki firmi iz Beograda “13. jul DOO” otpisivala dugove bez odobrenja Upravnog odbora preduzeća i to za 2010, 2011. i 2012. godinu, saopštili su manjinski akcionari te kompanije. Oni navode da se u tom slučaju radi o višemilionskim dugovanjima.

Nepravilnosti se odnose na udruživanje više lica radi sticanja lične koristi a na štetu države i akcionara. Šteta koja je nanijeta se mjeri u milionima eura, a provedena je smišljenim i planiranim finansijskim malverzacijama od strane izvršne direktorice kompanije Plantaže Podgorica Verice Maraš, zatim direktora ćerke firme “13. Jul DOO” Beograd Veselina Đurišića, bivšeg komercijalnog direktora Mladeia Rabrenovića, direktorice pravne službe Stojanke Asanović, kao i direktorice nabavke i logistike Vesne Đurišić Vujičić i niza pomagača koji su iz pomenutih aktivnosti ostvarili značajnu finansijsku korist. Flagrantno kršenje zakona, prekoračenja ovlašćenja i fingirane odluke su doveli do njihovog enormnog bogaćenja. Način na koji su izveli niz prevara ima obilježje organizovanog kriminala, s obzirom na to da je za sticanje nezakonite imovine bilo potrebno koordinisano djelovanje naveli su manjinski akcionari Plantaža na svom fejsbuk profilu.

Oni objašnjavaju da je negativan saldo ostvaren na taj način što je Veselin Đurišić davao velike količine robe raznim privrednim subjektima, nekontrolisano i bez opravdane kalkulacije, uz gratise, otpise, kompenzacije i slično, da bi izvlačio novac.

Sa druge strane nije prikazivao stvarne marketing troškove da ne bi bili upadljivi, nego je davao robu, što se može vidjeti u neznatnoj razlici između nabavne i prodajne vrijednosti robe za jednu kalendarsku godinu. Sa svim je bila u toku direktorica Maraš, koja se igrom slučaja nalazila i u nadzornom odboru kćerke firme u svojstvu predsjednika, iako po zakonu ne bi trebalo. Mladen Rabrenović, kao član nadzornog odbora, i Vesna Dajković, poslovni sekretar društva, takođe su bili članovi nadzornog odbora, naveli su oni.

Gubici koje je pravila kćerka firma su se pokrivali na taj način što je uvećavan osnovni kapital i otpisivana potraživanja od strane matične kuće a sve bez odobrenja Upravnog odbora, poručuju predstavnici manjinskih akcionara Plantaža.

Činjenice ukazuju na to da je Đurišić selektivno odobravao rabate prijateljima, poznanicima i kumovima da bi ostvario nezakonit prihod i davao kompanijin novac kroz avanse, stičući na taj način protivpravnu korist. Đurišić je nesebično ulagao u ugostiteljske objekte, po Novom Sadu i Beogradu, svoga kuma Branislava Milačića, vlasnika firme “Dubaje, a sve na račun kćerke firme pravdajući to kao troškove marketinga. Ovakvo poslovanje je dovelo do pada prodaje i gubljenja tržišta gdje su dodatno oštećeni akcionari i država, naglasili su oni.

Iz Plantaža su najavili da će se danas oglasiti povodom optužbi koje su iznijeli manjinski akcionari te kompanije.

Dan

Podijeli ovaj članak
2 Komentara
  • Do enormnog bogaćenja itsd… ovo je sramota, za objavljivanje i također uvreda časti oi dostojanstva pojedinaca, jer se radi o informacijama koje su plasirane od strane kriminalnih grupa. Istina je potpuno drugačija i nalazi se na adresi sa koje je i plasirana. Nevjerovatno, šokiran sam pregledom ovih tekstova, a odličan sam, poznavalac prilika kao i svih pojedinaca.

  • Dotična gospođa Saveljić sa sestrom i manjom grupom sitnih kriminalaca i kokošara, pokušava da dokaže što se ne može dokazati. To je da je nepravedno dobila otkaz. S obzirom na dešavanja povodom ovoga slučaja koji se plasira po Danu, pa evo i na ovom portalu, trebalo bi nešto i progovoriti u kontekstu događaja. Radi se o ličnom obračunu Saveljić, koja je barem kako se priča u Plantažama, oštetila firmu za 20.000 eura otuđivanjem novca sa blagajne, putem naloga za gorivo. O tome niko ne piše u ovoj velikoj opstrukciji. Interesantno bi bilo čuti isaopštenja Uprave policije o istražnim radnjama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *